Розділ Події

День Державного Прапора України: які урочистості відбулись у громадах Шепетівщини (фотопідбірка)

Автор 23 серпня 2024, 13:19

Складно знайти у світі країну, яка витримала стільки випробувань в боротьбі за свою незалежність, як наша держава. Тридцять три роки самостійності Україна веде боротьбу, тридцять три роки синьо-жовтий стяг являється символом незламності, волі, символом, що об’єднує усіх українців. Сьогодні, з нагоди Дня Державного прапора України у громадах Шепетівщини відбулись урочисті заходи.

У Шепетівській громаді відбулося урочисте підняття національного стягу. Захід розпочався з хвилини мовчання, під час якої присутні вшанували пам’ять усіх, хто пожертвував своїм життям заради України. Герої, які віддали своє життя за свободу і незалежність своєї країни, гідні вічної слави та пам’яті.

Цей день також став нагодою для відзначення кращих представників трудових колективів громади.

Під урочистості, що пройшли у Будинку культури, Шепетівська міська рада вручила Почесні грамоти тим, хто здійснив важливий внесок у розвиток громади.

У Музеї пропаганди розповіли про теорію, що сучасні кольори прапора як державного символу України з'явилися під час правління гетьмана Івана Мазепи, якому шведський король дозволив використовувати в символіці кольори прапора Швеції. Ось чому прапор України схожий на шведський. Під такими прапором Мазепа бився з Петром I у Полтавській битві.

Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX століття. Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року за законом Центральної Ради.

Рятувальники Шепетівщини теж долучилися до всеукраїнського відзначення державного свята приуроченого символу вільної країни сміливих людей – синьо-жовтому стягу.

Прапор в українських національних барвах замайорів при усіх Державних пожежно-рятувальних підрозділах 5 Державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області. Нехай же наш – найвпізнаваніший у світі стяг замайорить на усіх 603 628 км2 нашої України!

У Білогір'ї місцевим ЦКіД був організований захід «Велична і свята, моя ти Україна», який розпочався з хвилини мовчання за загиблими захисниками. Почесна місія підняття державного прапора під Гімн України була доручена учням Білогірського ліцею.

З нагоди свят, до присутніх звернувся секретар Білогірської селищної ради Юрій Загоруйко, який закликав цінувати подвиг українських військових та пам'ятати ту страшну ціну, яку вони платять щоденно за мир та безпеку кожного з нас. Вірити в перемогу, допомагати ЗСУ та молитися за Україну закликали представники духовенства: отець Степан Маковський, протоієрей Олександр Теравський, отець Павло Горай та військовий капелан Андрій Петров.

По завершенню заходу, за участю представників Білогірської селищної ради, комунальних установ та закладів громади відбулося покладання квітів до пам’ятних знаків на Алеї Слави та Тарасу Шевченку.

У адміністративному центрі Судилківської ТГ, у селі Судилків, хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

Після загальнонаціональної хвилини мовчання на території Алеї Слави «Наші Герої» відбулася церемонія підняття Державного Прапора України. До присутніх на заході звернулася сільський голова Тетяна КОТИК, привітала всіх з державним святом – Днем Державного Прапора України.

Cиньо-жовте знаменно замайоріло й на площі перед адміністративною будівлею виконавчого комітету Нетішинської міської ради.

Привітав мешканців громади міський голова Олександр Супрунюк. Почесне право підняти синьо-жовтий стяг було надано ветерану російсько-української війни Віктору Леляху разом з доньками.

Опісля представники влади, установ та організацій громади, поклали квіти до флагштоку, де вперше на Хмельниччині було піднято український Прапор.

Державний прапор України підняли на флагштоки у кожному старостинському окрузі Крупецької громади. О 9-й годині присутні виконали Гімн України та вшанували хвилиною мовчання загиблих під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Двадцятиметровий синьо-жовтий стяг пронесли діти та дорослі центральною вулицею Ямполя на знак поваги до одного з ключових державних символів нашої Батьківщини.

У Грицеві хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих захисників внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Після загальнонаціональної хвилини мовчання на території Алеї Слави відбулася церемонія підняття Державного Прапору України.

Синьо-жовтий стяг свободи, незламності та нескореності урочисто винесли сьогодні на головну площу Полонного

У Славутській громаді церемонію підняття Державного Прапора України провели на території Варварівської гімназії. Далі, на площі імені Т.Г.Шевченка – історичному місті першого підняття Державного Прапора України на Славутчині, відбувся патріотичний захід, організований колективом міського Палацу культури.

Під звуки Державного Гімну право підняти Державний Прапор України було надано міському голові, учасникам російсько-української війни та родинам загиблих захисників України.

Опісля цього, розгорнувши найбільший державний стяг громади, завдовжки 37 метрів та завширшки 12 метрів, колона славутчан дружньою ходою рушила на центральну площу міста до Стели пам’яті Героїв російсько-української війни, де учасники заходу вшанували пам’ять полеглих земляків хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Останнє редагування 23 серпня 2024, 15:11
0
репостів
0
репостів