Розділ Події

Відбулися урочистості з нагоди 20-річчя пуску другого енергоблоку Хмельницької АЕС

Автор 07 серпня 2024, 23:21

Сьогодні на майданчику Хмельницької атомної електростанції відбулися урочистості з нагоди 20-річчя пуску другого енергоблоку. Під час заходу учасники згадували зворушливі моменти двадцятирічної давнини, коли українські атомники успішно під’єднали блок до енергомережі, забезпечуючи країну додатковими потужностями.

В урочистостях взяли участь Міністр енергетики України Герман Галущенко, очільник АТ «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін, генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра, а також керівники інших вітчизняних атомних електростанцій: Південноукраїнський енергокомплекс, Рівненська АЕС та Запорізька атомна електростанція.

На заході були присутні й ветерани атомної енергетики України, які брали участь у пускових операціях.

Начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін, вітаючи присутніх, зазначив, що пуск другого енергоблоку став важливою історичною подією для незалежної України.

“Це були не тільки вагомі додаткові кіловати, видані в електромережу, але й потужна інвестиція в економіку Хмельницької області, нові робочі місця, нові підходи в атомній енергетиці, що відповідають інтересам збереження довкілля. Під час війни, попри ракетні обстріли ворогом об’єктів інфраструктури, знищення значної кількості генерації – Хмельницька АЕС є надійним джерелом електропостачання. Сьогодні – це одне з найпотужніших підприємств, що дає світло в оселі мільйонів українців та забезпечує роботою понад 5 тисяч жителів міста Нетішина. Щиро дякую колективу станції, кожному працівнику за результативну, висококваліфіковану і відповідальну роботу. Бажаю усім гарних перспектив, успішної реалізації запланованого, безпечних умов праці, Перемоги Україні і мирного неба!” – підкреслив очільник області та вручив працівникам відзнаки від Хмельницької ОВА.

Довідково: Історія спорудження енергоблока №2 ХАЕС розпочалася 1983 року. Його будівельна готовність оцінювалася у 95 %, коли 3 серпня 1990 року був введений мораторій на будівництво нових ядерних енергоблоків. Знадобилося понад 10 років, аби завершити будівництво та ввести в експлуатацію високотехнологічний об’єкт.

7 серпня 2004 року о 20:33 другий енергоблок виробив перші кіловат*години для споживачів України. Відтоді енергоблоком-мільйонником вироблено 127 978,9 млн. кВт*годин електроенергії.

Хмельницька ОВА

0
репостів
0
репостів