Розділ Події

На Хмельниччині відкрито Центр св. Йоана Павла II

Автор 26 червня 2024, 15:46

Сьогодні на Хмельниччині відбулось урочисте відкриття Центру св. Йоана Павла II. Цей Центр складається з нового приміщення духовної семінарії і Центру духовної та психологічної реабілітації.

В ході відкриття відбулося освяченння Центру Апостольським Нунцієм Вісвальдасом Кульбокасом, єпископом Кам’янець-Подільської Дієцезії Леоном Дубравським і Митрополитом Львівським Мечиславом Мокшицьким. Після цього присутні мали змогу ознайомитися з новозбудованою та облаштованою будівлею.

Під час урочистої частини в конференц-залі відбулася презентація нового закладу, де у своєму вітальному слові начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін підкреслив важливість відкриття такого закладу для Хмельниччини.

“Цей Центр стане осередком духовності, реабілітації та допомоги для всіх, хто її потребує. Адже поряд будуть священники – люди, які є порадниками і помічниками та яким довіряють люди. Дякую вам, ваші Преосвященства, отці, дякую усім, хто брав і бере участь у створенні Центру. Нехай Божа благодать надихає, захищає, допомагає! Нехай втомлені душі наших воїнів, їх родин знайдуть тут зцілення та відпочинок. Нам усім Перемоги і плідної праці в мирній Україні”, – побажав очільник ОВА.

Цей Центр стане важливим джерелом духовної підтримки та психологічної допомоги для всіх, хто її потребує, а також сприятиме зміцненню духовності та моральних цінностей у суспільстві.

Передісторія

У 1991 році, коли Папа Римський відродив Кам'янець-Подільську дієцезію Римо-Католицької Церкви в Україні, на її чолі поставив єпископа Яна Ольшанського. Єпископ одразу ж взявся відновлювати діяльність Церкви після комуністичного спустошення. Для цього йому потрібні були кадри, тому він вирішив відкрити семінарію, щоб у ній навчалися майбутні священники. Окремого приміщення для неї не було. У цей час в Городку отець Владислав Ванагс будував Дім Милосердя - притулок для літніх людей. Єпископ звернувся до нього з проханням віддати цей дім й у 1991 році там почала функціонувати духовна семінарія.

З того часу, а це вже 30 років, її випускниками стали 135 священників, які працюють у різних парафіях Хмельницької та Вінницької областей, і навіть за їхніми межами.

Згодом приміщення у Городку, яке існувало ще з часів перебудови, почало руйнуватися. Зараз воно потребує капітального ремонту. До того ж, виявилося, що воно не є власністю дієцезії. Тоді керівництво Церкви вирішило не вкладати кошти у стару будівлю, а збудувати нову.

Місце обрали не випадково

Місцева парафія мала майже 7 гектарів незабудованої землі неподалік Хмельницького. Раніше на цій території хотіли облаштувати парк і назвати його ім'ям найвідомішого Римського Папи - святого Йоана-Павла ІІ. Тоді, щоб не шукати окремої ділянки під забудову, вирішили використати ту, яка вже є.

Це вигідна локалізація - неподалік Хмельницького, але не у самому місті. Навколо природа. До того ж місцевість розташована на перетині важливих автомобільних шляхів і сюди зручно дістатися з різних куточків України, - додає отець.

Роботи розпочалися у лютому 2019 року. У вересні того ж року освятили наріжний камінь. 

Останнє редагування 26 червня 2024, 16:01
0
репостів
0
репостів