Розділ Події

Щорічна традиція: на Шепетівщині зустрілись представники Білогірської та Шумської громади

Автор 23 січня 2024, 15:12

За хорошою традицією, учора, на кордоні Хмельницької та Тернопільської областей, між селами Ходаки Кременецького району та Зіньки Шепетівського району, зустрілися представники Білогірської та Шумської громади. Таким чином щороку відзначається День Соборності України, 105-ї річниці проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР.

Білогірський селищний голова Василь Мельник спільно з очільником сусідньої громади Вадимом Боярським та заступницею голови Шепетівської РВА Ольгою Лащ вшанували пам'ять українських героїв, які віддали своє життя за соборну Україну, поклавши квіти до пам'ятного знаку.

Проголошення Соборності 22 січня 1919 року, коли Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єдналися в соборну державу, увінчало прагнення до єднання українців, розділених кордонами тогочасних імперій. Ця подія повністю руйнує твердження російської пропаганди, буцімто українські землі вперше об’єднав Сталін у 1939 році.

Після проголошення об’єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року питання єдності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилося під сумнів.

Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність буде цілковито відновлена після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом.
“Наша єдність – наша зброя”

0
репостів
0
репостів