Розділ Події

У Ізяславській громаді відкрили меморіал воїнам загиблим за незалежність України

Автор 03 жовтня 2023, 17:46

У знак вічної шани та поваги до Новітніх Героїв, які поклали свої життя за свободу, незалежність та світле майбутнє нашої держави, 30 вересня, напередодні Покрови Пресвятої Богородиці, Дня Українського козацтва, Дня захисників та захисниць України за новим церковним календарем на території третього відділу Шепетівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки відбулася церемонія відкриття і освячення Меморіалу воїнам-героям, загиблим за незалежність України під час АТО, ООС та російсько-української війни.

Завдяки благодійній фінансовій допомозі мрія патріотів по спорудженню та встановленню меморіалу втілилася цього року в життя.

На жаль, у ХХІ столітті постав новий диявол у вигляді російського тоталітарного режиму, який продовжує ту ж політику, що його попередники, – вбивати мирних людей та руйнувати українську спадщину. А це мільйони понівечених доль, нездійснених мрій, планів і сподівань, мільйони людей, які не народилися, а могли стати опорою, надією й світочем своєї української нації… Український народ ціною життя тисяч патріотів сьогодні відстоює шанс на своє мирне, вільне, демократичне майбутнє та майбутнє Європи, і тих, які постраждали і продовжують зазнавати страждань від тоталітарних режимів, зокрема кремлівського. На жаль, у кожній громаді, зокрема в Ізяславській міській територіальній громаді, є болісні втрати… А тому нашим священним обов’язком є шанувати і пам’ятати про тих, завдяки кому Україна як незалежна держава втрималася під жорстокими ударами підступного ворога-московита, а також з покоління в покоління передавати свічку пам’яті із вічним полум’ям як символом нескореності і мужності українського народу.

На стелах поруч із монументом — портрети відважних оборонців Ізяславської міської, Сахновецької та Плужненської сільських територіальних громад, які віддали життя за Україну протягом дев'яти років війни рф проти України. Ці сміливці стоять в одному ряду з усіма поколіннями борців за волю і державну самостійність — від воїнів Русі-України, лицарів Костянтина Острозького, козаків Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького та Івана Мазепи до бійців Армії Української Народної Республіки та Галицької армії Західно-Української Народної Республіки, Антигітлерівської коаліції часів Другої світової війни, Української Повстанської Армії.

Сум і біль у всіх трьох громадах, але найбільше горе — в сім'ях воїнів, які загинули. Осиротіли діти, овдовіли дружини, матері втратили своїх синів...

На церемонію відкриття меморіалу прийшли родини загиблих військовослужбовців, їхні друзі, жителі громад. Разом із ними пам'ять героїв вшанували й представники влади та Шепетівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Відкриваючи монумента, виступаючі із тремтячими голосами у своїх виступах зазначили, що сьогодні відкриваємо меморіал Новітнім Героям - еліті української нації. І кожен із нас повинен усвідомити: сьогодні ми завдячуємо кожним новим днем нашим Захисникам і Захисницям. Ще ніколи український народ так не залежав від наших хоробрих оборонців, які з перших днів війни проти росії залишили рідні домівки та близьких людей.

Цей меморіал - це наша відповідь на запитання усіх тих, хто досі не розуміє і не хоче зрозуміти, чому наші Новітні Герої туди пішли, хто говорить, що їх туди ніхто не посилав. Наші безстрашні оборонці відправились у самісіньке пекло за покликом своєї душі і серця, через велику любов до своєї рідної Батьківщини, до люблячої родини, через відповідальність за своїх дітей і онуків. Цих хлопців об’єднало бажання, щоб усі ми змогли жити у нашій вільній країні. Кожен із оборонців сподівався повернутись живим додому, промовляючи своїм рідним: "Мамо, до зустрічі", "Дружино, я тебе дуже люблю", "Синочку/донечко, я повернуся». Та, на жаль, не всі змогли...

Цей величний пам’ятник нагадуватиме жителям і гостям громад про незламний дух захисників російсько-української війни. Поки такі захисники є, до тих пір буде незалежна Україна. Попереду важлива боротьба і наша Україна неодмінно переможе, буде міцною європейською країною.

Після цього відбулося освячення меморіального комплексу пам’яті загиблих Новітніх Героїв благочинним храмів Ізяславського округу Хмельницької єпархії Православної Церкви України митрофорним протоієреєм Володимиром Ковальчуком, покладання присутніми учасниками квітів до меморіалу та вшанування подвигу загиблих воїнів хвилиною мовчання.

0
репостів
0
репостів