Розділ Події

На День Героїв шепетівчани віддали шану нашим загиблим землякам

Автор 23 травня 2023, 12:17

Сьогодні, 23 травня, в Україні відзначають День Героїв. Ідея пам’ятної дати зародилася в національно-визвольному русі під час Другої світової війни. Потім її продовжили відзначати в українській діаспорі. У 1991 році День Героїв повернувся в Україну. А в 2014 році пам’ятний день стали відзначати масштабніше - поряд з історичними постатями борців за незалежність у XX столітті вшановують сучасних героїв, які захищають Україну від російської агресії.

На сьогодні з 24 лютого 2022 року сотні військових відзначені державними нагородами за відсіч агресорові. Щонайменше 406 осіб отримали “Героя України” за життя та - 307 посмертно. Також родинам загиблих героїв вручили медалі за любов та жертовність України.

У День Героїв шепетівчани віддали шану нашим загиблим землякам! Схилили голови у молитві, подякували за незалежність України та особисту жертву кожної родини! Герої не вмирають! Памʼять про звитягу житиме вічно!

День Героїв – особливе свято для українців, оскільки протягом багатьох століть наші воїни боролися за незалежність, свободу, територіальну цілісність, українську ідентичність, віддавали найцінніше, але досягали свого. Ці цінності збереглися, і зараз, у період російсько-української війни, захисники та захисниці продовжують справу своїх предків – відстоюють національні інтереси та дають гідну відсіч ворогу.

Започаткували свято українські націоналісти з метою вшанування пам’яті борців, які відстоювали незалежність і вільний вибір України. На офіційному рівні День Героїв було запроваджено постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові: «Обов’язуючі організаційні свята є: свято соборності 22 січня, свято Героїв революції дня 23-го травня і День боротьби 31 серпня».

Чому саме 23 травня? Ця дата вибрана невипадково та пов’язана з історичними подіями. 23 травня і 25 травня були вбиті знакові постаті українського визвольного руху: 23 травня 1938 року - Євген Коновалець, один із ідеологів українського націоналізму, засновник і перший голова ОУН, полковник Армії УНР, голова Проводу українських націоналістів, а 25 травня 1926 року – Симон Петлюра, український державний, військовий і політичний діяч, Головний отаман військ УНР, 2-й Голова Директорії УНР. 3 травня 1924 року у Києві загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський.

Особливу увагу відзначенню Дня Героїв почали приділяти з 2014 року – початку російсько-української війни, коли РФ анексувала Крим та окупувала частини Луганської і Донецької областей. Тоді українці знову стали на захист своєї територіальної цілісності, свободи та незалежності!

У цей день вшановуємо пам’ять полеглих борців за волю України, та з шаною і вдячністю згадуємо тих, хто зараз знаходиться на передовій та всіх, хто брав участь у боях за наше майбутнє. Закликаємо говорити та розказувати про наших Героїв, приділяти їм увагу та наслідувати їх приклад, аби разом перемогти у цій війні.

Дякуємо нашим Героям

За матеріалами Музею пропаганди та ШМР

Останнє редагування 23 травня 2023, 12:33
0
репостів
0
репостів