Розділ Події

У Музеї пропаганди відбулась зустріч із військовим капеланом Василем Боднарем

Автор 26 жовтня 2022, 15:57

З нагоди відзначення Дня військового капелана, у Музеї пропаганди відбулася зустріч учнів Шепетівський професійний ліцей з військовим капеланом Шепетівського зенітно-ракетного полку ПвК «Захід» Василем Боднарем.

Отець Василь зазначив, що потреба у військових капеланах зросла з початку російсько-української війни у 2014 році, коли розпочалися бойові дії на Донбасі. Оскільки на захист країни стали звичайні українці, без військового досвіду та підготовки, перші бої, втрати побратимів та обстріли негативно вплинули на морально-психологічний стан військовослужбовців.

Військові священики, розуміючи, що вони необхідні бійцям, почали їздити на передову. Зокрема і до власних парафіян, що стали на захист України. Отець Василь Боднар свій перший виїзд на фронт здійснив у 2016 році. За його словами, крім духовної служби, читання молитов і проповідей у зонах бойових дій, він також говорив з бійцями про їхні емоції, досвід, роботу. Адже зрозуміти людину, яка знає, що таке війна, вміти вислухати годинні розповіді, підтримати – один з головних напрямів служіння військових капеланів.

Один із військовослужбовців у розмові з паном Василем сказав:

«Наші розмови допомогли: ми повірили у свої сили, у Бога. Ваша присутність налаштувала нас на перемогу, і у черговий бойовий вихід по звільненню населених пунктів, обійшовся з мінімальними втратами».

Військовий капелан також розповів про свій досвід хрещення в окопі, цікаві історії з передової. Особливо важливим є те, що, крім власних обов’язків, пов’язаних зі специфікою роботи, капелан також всебічно допомагає нашим бійцям і в тилу: волонтерською діяльністю, підтримкою родин і дітей військовослужбовців, участю у реабілітаційних процесах поранених.

Дуже важливим є те, що о.Василь Боднар має відзнаку від командувача об’єднаних сил — нагрудний знак «Козацький хрест» ІІ ступеня.

Щиро дякуємо пану Василю за цікаву зустріч і надихаючі історії, розповідь про діяльність капеланів, і розуміння, наскільки вони є важливими для наших захисників, а також учням професійного ліцею за уважність та проявлений інтерес. 

За матеріалами Музею пропаганди

0
репостів
0
репостів