У Шепетівці заклади освіти на дистанційному через відсутність газу

Автор 19 жовтня 2021, 19:40

З 18 жовтня усі школи Шепетівки та 10 дитячих садочків перейшли на дистанційне навчання. Начальниця управління освіти Шепетівської міської ради Людмила Тихончук пояснює: таке рішення ухвалили, оскільки опалення в заклади досі не подали. В місті працює два чергових дитсадки, куди батьки можуть віддавати дітей з усієї Шепетівки.

Чи готові дошкільні заклади освіти приймати дітей з усього міста та чому без опалення залишились інші навчальні заклади, дізнавалися  журналісти Суспільного.

Оксана Самкова водить свою дитину в дошкільний навчальний заклад "Михайлик" міста Шепетівка. Каже: це єдиний садочок, що має опалення.

Заклад – єдиний в місті, що опалюється дровами, тому під час дистанційного він приймає дошкільнят з усієї Шепетівки. Завідувачка Світлана Мовчан говорить: частина батьків має змогу залишити дітей вдома. Таким чином розвантажили місця для інших дошкільнят. Додає: на теперішній час записалося 30 дітей, прийшли 20 дітей з інших садочків і є своїх 80. У садочку 170 місць.

Другий дошкільний заклад "Калинонька" опалюється газом. Саме приміщення побудоване у 1930-х роках, може зберігати тепло всередині. Цей дитсадок теж приймає дітей з усього міста, розповідає завідувачка Антоніна Дячук: "Садочок на 112 місць. Цьогоріч по списку 102 дитини. Станом на сьогодні – 42 дитини, 10 дітей з інших дошкільних закладів".

Шепетівський навчально-виховний комплекс №1 імені Миколи Дзявульського опалюється газом. З 18 жовтня на дистанційному. Вчителька англійської мови Марія Сікачова сьогодні працює з учнями онлайн в приміщенні у верхньому одязі. Каже, що працює як з дому, так і зі школи.

Директорка навчально-виховного комплексу Валентина Гарбарець говорить: більша частина педагогів працює з учнями з дому. Додає: "На сьогоднішній день в закладі навчається 923 учні. У зв’язку із тим, що в закладі понижена температура, яка в середньому складає 14 градусів, організований процес в дистанційному режимі".

Всього в місті дистанційно працює 10 дитсадків та 10 шкіл, що розраховані на опалення газом, розповідає начальниця міського управління освіти Людмила Тихончук. Додає: інші заклади у громаді працюють очно.

Бюджетні установи області ще влітку намагались закупити газ через тендери, формуючи ціни на тепло від 20 гривень за кубометр, поступово піднімаючи. Жодна газопостачальна компанія на визначені ціни не зголосилась, розповідає заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Сергій Ткачук. Додає: бюджетні установи зараз можуть розпочати укладення договору з "Нафтогазом", аби купувати газ за пільговою ціною.

"Була досягнута домовленість і підписаний Меморандум на Конгресі, який відбувся з місцевими громадами, в тому числі щодо пільгової ціни на газ для комунальних підприємств, для населення і бюджетних установ. На підставі цього рішення кожна бюджетна установа проводить тендерну процедуру згідно закону про публічні закупівлі. Бюджетні установи зможуть закуповувати в "Нафтогазу" тепло за ціною 16 гривень 55 копійок", - додає чиновник.

Останнє редагування 19 жовтня 2021, 19:42

Відео

0
репостів
0
репостів