В Україні запровадять обов’язкову вакцинацію від коронавірусу для вчителів та держслужбовців

Автор 22 вересня 2021, 14:56

На сьогоднішньому засіданні уряду Денис Шмигаль оголосив про впровадження обов'язкової вакцинації від коронавірусу для держпосадовців та працівників освіти. Водночас у своєму телеграм-каналі міністр освіти Сергій Шкарлет розповів як наразі будуть працювати садочки та школи, де рівень вакцинації не відповідає встановленим нормам.

Із 23 вересня Україна переходить у «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. У зв'язку з цим Уряд оновив (http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1236-2020-%D0%BF#Text) карантинні умови, зокрема щодо роботи закладів освіти.

При «жовтому» рівні відвідування закладів освіти здобувачами освіти буде дозволено за умови наявності не менш ніж у 80% працівників закладу освіти одного з обов’язкових документів. Їх перелік опублікований тут (http://mon.gov.ua/ua/news/iz-23-veresnya-v-ukrayini-bude-vstanovleno-zhovtij-riven-epidnebezpeki-u-mon-rozpochato-naradu-z-kerivnikami-oblasnih-departamentiv-osviti).

Сьогодні на засіданні уряду міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів про затвердження переліку професій, працівники яких зобов’язані зробити щеплення від коронавірусу. Туди потраплять працівники освіти, центральних органів виконавчої влади, їхніх структурних підрозділів, а також місцевих державних адміністрацій. Міністр вважає за доцільність прийняття жорстких рішень для убезпечення освітнього процесу та функціонування органів державної влади, адже законодавство України передбачає такі заходи.

«Статтею №12 закону про захист населення від інфекційних захворювань передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників чи поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти відповідних інфекційних захворювань», - наголосив Ляшко.

Чітку відповідь про роботу закладів освіти дав сьогодні і міністр освіти Сергій Шкарлет у телеграм-каналі:

"Якщо в закладі освіти менш ніж 80% працівників, які мають один із необхідних документів, навчання має продовжуватися з використанням технологій дистанційного навчання. Підкреслюю, освітній процес триватиме в дистанційному форматі.

Щодо дитячих садочків, початкових класів і спецшкіл.

Неодноразово наголошував на тому, що вихованці дитсадків, учні початкової школи та спеціальних закладів освіти потребують безпосереднього контакту з педагогічними працівниками. Тривала «дистанційка» для наймолодших може призвести до непоновлюваних втрат у навчанні.

Тому за моєю ініціативою та за підтримки Уряду сьогодні були внесені відповідні зміни до постанови КМУ:

- умова щодо наявності 80% вакцинованого персоналу НЕ поширюватиметься на заклади дошкільної освіти, спеціальні заклади загальної середньої освіти, 1-4 класи закладів ЗСО. Вони продовжуватимуть працювати в очному форматі з дотриманням протиепідемічних норм;

- такий «виняток» діятиме під час «жовтого» та «червоного» рівнів епіднебезпеки."

614b16a9f26a4945487944

Водночас міністр знову звернувся до голів ОДА, директорів обласних департаментів освіти, керівників усіх закладів освіти та педагогів свідомо поставитися до необхідності вакцинації, адже сьогодні COVID-19 стає «пандемією невакцинованих».

Останнє редагування 22 вересня 2021, 16:19
0
репостів
0
репостів