“Несамовиті орли” здобули 2 місце на обласному етапі гри «Сокіл» («Джура»)

Автор 08 червня 2021, 15:49

У мальовничому селі Самчики Старокостянтинівського району, що на Хмельниччині, завершився ІІ (обласний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») для середньої вікової групи. Взяли участь у грі також команда “Несамовиті Орли” з Шепетівського НВК №3.

Організатори гри – Хмельницький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді під керівництвом Департаменту освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації та активній підтримці управління молоді та спорту Хмельницької облдержадміністрації – подбали про високий рівень підготовки заходу. 

Учасники «Джури» таборувались з 2 по 6 червня поблизу історико-культурного заповідника «Самчики». На урочистому відкритті гри перед юними джурами виступили учасники дитячої студії при Державному академічному ансамблі пісні і танцю «Козаки Поділля», а також працівники спецпідрозділу роти поліції особливого призначення Головного управління національної поліції в Хмельницькій області. 

Програма гри, різноманітна і насичена, складалася з видів змагань та конкурсів військово-спортивного, туристсько-краєзнавчого та культурно-просвітницького спрямування: конкурс строю та маршової пісні «Впоряд», «Стрільба» (з пневматичної гвинтівки), «Туристсько-спортивна смуга перешкод» – подолання перешкод на пересіченій місцевості, «Рятівник» – змагання з надання першої домедичної допомоги та транспортування потерпілого, «Пластун» – інтелектуально-творче змагання за методикою квестів, «Перетягування линви». А ще інтелектуальна гра-вікторина «Відун» (на знання історії України, доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України), «Таборування (бівак)» та творчо-мистецьке представлення рою»Ватра», і незаліковий конкурс з навичок «Неповного розбирання та збирання автомату АК-74″ на швидкість. 

У перервах між змаганнями та конкурсами проводились тематичні виховні та пізнавальні бесіди, майстер-класи, збірки та вишкіл роїв. Майстер-класи проводились за темами: «Козацькі забави та спортивний ножовий бій», «Теренова гра «Нескорені», «Тактична домедична допомога», «Спортивне орієнтування», майстер-клас Служби судової охорони з прийомами рукопашного бою для самооборони та з організацією виставки спецзасобів, які використовуються для охорони суддів, а також гутірки: «Кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх», «Козак Характерник» тощо. 

На четвертий день гри на Козацькому колі було організоване дитяче самоврядування в таборі – з юних джур були обрані похідний отаман, осавул, бунчужний, хорунжий і писар. На кожну добу обиралися чергові рої і хорунжі. 

Всі види та конкурси були командні. Але у конкурсі «Стрільба» визначалися особисті результати. Найкращий особистий результат у «Стрільбі» показала Дар’я Закосовська (рій «Несамовиті орли», Шепетівська ТГ), вона стала переможцем у змаганнях. Другий результат у Назара МАРЧУКА з рою «Славутські козаки» з Славутської ТГ, третій – Владислава Яцентюка (рій «Несамовиті орли», Шепетівська ТГ) та Андрія ПАВЛЮКА (рій «Славутські козаки»).

У командному заліку конкурсу трійка кращих була такою:

  • 1 місце – «Славутські козаки» з Славутської ТГ,
  • 2 місце – рій «Несамовиті орли» з Шепетівської ТГ,
  • 3 місце – рій «Нащадки козаків» з Кам’янець-Подільської ТГ.

Виконання прийомів муштрового впоряду у складі рою оцінювалося у конкурсі строю та маршової пісні «Впоряд». Найкраще із завданнями впорався рій «Славутські козаки». Друге і третє місця – у роїв «Богданові соколята» з м. Хмельницького та «Несамовиті орли» з Шепетівської ТГ. 

Цікаво пройшов вид гри «Пластун», який проходив у вигляді квесту і складався із 8 заданих пунктів – об’єктів, що розташовані на території музею-маєтку Самчики. Перед квестом для учасників були проведенні докладні екскурсії, на основі яких і були складені завдання «Квесту». Всі об’єкти були зашифровані у віршах. Найкраще і найшвидше впоралися із завданнями рої «Серце патріота» (Миролюбненської ТГ) та Славутські козаки» – вони фінішували з однаковим результатом, третім став рій «Несамовиті орли». 

«Туристсько-спортивну смугу перешкод» на пересіченій місцевості швидко і з найменшими штрафами подолав і виборов перше місце рій «Козацькі звитяги» (Віньковецька ТГ). Друге і третє місця посіли рої «Несамовиті орли» і «Славутські козаки».

У конкурсі «Ватра» оцінювалось творчо-мистецьке представлення рою, метою якого було висвітлення виховних козацьких традицій, обрядів, забав, бойового мистецтва та ін. Рій «Судилківські Відуни» з Судилківської ТГ був визнаний кращим. Друге місце у цьому конкурсі – у «Козацьких звитяг» (Віньковецька ТГ), третіми став рій «Серце патріота» (Миролюбненської ТГ). 

Найкраще знання і завдання з надання домедичної допомоги та транспортування потерпілого показали рої: Славутські козаки», «Несамовиті орли» та «Серце патріота».

В інтелектуальній грі-вікторині «Відун», що включала питання з історії України, зокрема, доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України переможцем став рій «Богданові соколята» (Хмельницька ТГ), друге і третє місця посіли «Славутські козаки» та «Несамовиті орли» відповідно.

Таким чином шепетівські Джури привезли додому шість медалей:

  • I місце в етапі “Перетягування линви”
  • II місце в етапі “Стрільба”
  • II місце в етапі “Надання домедичної допомоги”
  • II місце “Туристично-спортивна смуга перешкод”
  • III місце в історичному конкурсі “Відун”
  • III місце в етапі “Квест- Пласт”

У загальному командному заліку “Несамовиті орли” здобули 2 місце.

Швидко промайнули 5 днів джурівського таборування. На урочистому закритті переможцям, призерам та активним учасникам козацької гри вручалися Кубки, медалі та грамоти.

Провівши вже традиційне анкетування серед учасників гри, переконуємося, що Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») є важливою формою позакласної роботи з військово-патріотичного та морально-етичного виховання дітей та молоді, спортивно-оздоровчої роботи, прогресивною формою учнівського самоврядування та важливим засобом формування національно-патріотичної свідомості.

Як написала у своїй анкеті джуровка з рою «Козацька фортеця» (Летичівська ТГ):

«Це дуже патріотична, згуртовуюча, цікава гра. Якщо діти щорічно в ній будуть приймати участь, у нас буде значно більше патріотів. Вчителі, дякуємо за науку і яскраві враження».

Організатори дякують директору історико-культурного заповідника «Самчики» Богдану ПАЖИМСЬКОМУ, таборовій старшині на чолі з отаманом Миколою Мельником, головній суддівській колегії, яку очолювала Оксана Блінова, і всім-всім, хто долучився до організації та проведення Гри.

Останнє редагування 08 червня 2021, 16:03
0
репостів
0
репостів