Національний ярмарок бібліотечних інновацій

Автор shbiblio.at.ua 02 жовтня 2013, 20:52
24-25 вересня 2013 р. понад 500 учасників з усіх куточків України взяли участь в Національному ярмарку бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: рухаємось вперед». Також взяла участь директор Шепетівської районної централізованої бібліотечної системи Любов Бурова.
В церемонії відкриття взяли участь: Леонід Новохатько – Міністр культури України; Джеффрі Пайетта – посол США в Україні; Ірина Шевченко – Президент Української бібліотечної асоціації; Матей Новак – директор програми «Бібліоміст».

Презентацію книги «Бібліотечна кухня» (32 рецепти від успішних сучасних бібліотек) провела Лариса Нікіфоренко, начальник відділу аналізу та прогнозування діяльності бібліотек Міністерства культури України.

Бібліотечні працівники навчались на тренінгах:
  • Ефективне бюджетування;
  • Налагодження партнерства з бізнесом;
  • Послуги електронного  урядування;
  • Моніторинг та оцінка;
  • Бібліотека і громада та інше, що допоможе їм в майбутньому налагодити партнерські відносини з владою та бізнесом, співпраці з медіа і громадою.
Бібліотекарі і гості з Латвії, Литви та Польщі обмінювались досвідом на тему «Яке життя бібліотек після «Бібліомосту»? Обмінювались ніби словами, але насправді – справами. Сьогодні програма «Бібліоміст» охоплює понад 1500 українських бібліотек. Уряд США надав 1 мільйон 700 тисяч доларів 147 публічних бібліотекам України для вільного доступу до Інтернету.      

Велику роль відіграла в цьому фундація Білла і Мелінди Гейтс. Відбувся також конкурс «Супербібліотекар» під час якого самі присутні визначили най креативного, найхаризматичнішого та найініціативнішого працівника. Ним стала Ольга Шемота, працівник Національної Бібліотеки України для дітей.

Для присутніх відбулися сесії:
  • Важливість професійного розвитку для бібліотекарів;
  • Медіа-кафе: Тетяна Терен «5-й канал»;  Ліна Кущ «Голос України»; Богдана Костюк «Радіо Свобода»;
  • Бібліотека громадянської дії.
Багато нового, креативного, цікавого і неординарного почули і побачили учасники ярмарку. Ще раз впевнились в тому, що бібліотеки України зробили крок вперед. В майбутньому вони мають стати центрами своїх громад, їх духовними двигунами і лідерами, входити в число тих, хто визначає вектор змін на краще.

І якими б шаленими кроками не вимірював життя науковий прогрес, як би глибоко не входив у наше сьогодення Інтернет, бібліотека була, є і буде берегинею вікових надбань, накопичувальним та інформаційним центром, кораблем, на якому юнги усіх поколінь стають адміралами. Двері бібліотек завжди гостинно будуть відкриті для тих, хто хоче впевнено крокувати життям, знати й уміти, відкривати та підкорювати Всесвіт.

Фотозвіт із ярамрку ви можете переглянути в нашії фотогалереї

Останнє редагування 02 жовтня 2013, 21:24

Відео

0
репостів
0
репостів