Організація кейтерингу у школах та що іще унормовує новий Санітарний регламент

Автор 05 січня 2021, 10:51

З 1 січня в Україні почав діяти новий Санітарний регламент, яким запроваджуються нові підходи до організації навчального процесу та харчування дітей у закладах освіти. Тепер усе, що так турбувало батьків та роками не змінювалося, повинно зазнати змін, адже документ чітко дає відповіді на питання: чи повинні учні мити підголу у класі, якою повинна бути їжа у їдальнях та парти за якими вони будуть сидіти, а також яким має бути навчальне навантаження на дітей.

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти ухвалили у вересні 2020 року і вже з 1 січня 2021 року він набув чинності замість Державних санітарних правил і норм (ДСанПіН 5.5.2.008-01), які застосовували з 2001 року.

Відповідно до нового Санітарного регламенту:

  • учні, які проживають на відстані понад 2 км від закладу освіти, забезпечуються транспортом для підвезення до школи;
  • усі працівники шкіл повинні проходити обов’язкові профілактичні огляди. У разі порушення термінів проходження профілактичних оглядів працівники до роботи не допускаються;
  • оренду приміщень шкіл не під освітні потреби заборонено;
  • встановлено вимоги до благоустрою території шкіл та осіб, які мають слідкувати за дотриманням норм та нести відповідальність за їх порушення;
  • дозволено для використання у закладах освіти дротове або бездротове підключення до мережі Інтернет. У разі, якщо використовується бездротове підключення, роутери Wi-Fi повинні розміщуватися на висоті не менше ніж 2 метри від підлоги і виключатись у позанавчальний час;
  • встановлено вимоги до комп’ютерного обладнання, яке використовується в закладах освіти. Діагональ моніторів персональних комп’ютерів повинна бути не менше ніж 15 дюймів. У разі використання ноутбуків їх екран може дорівнювати 14 дюймів, але пристрій повинен мати клавіатуру та мишку;
  • для профілактики порушень постави запропоновано не менше ніж 2 рази на рік пересаджувати учнів в інші ряди, що профілактуватиме як сколіози, так і порушення зору та слуху;
  • учнів, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати у третьому ряду, тобто біля внутрішньої стіни;
  • у закладах освіти повинні бути внутрішні санітарні вузли, адже кожна десята школа в Україні має зовнішній туалет, що несе ризики виникнення у дітей урологічних та сечостатевих хвороб;
  • дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я;
  • встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ;
  • визначено Перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі та ін.);
  • встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти)
    врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами (у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря).

Детальніше з документом можна ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3b6SK1G.

Окрім оновленого Санітарного регламенту, затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти.

Також фахівці  розробили методологічні рекомендації щодо здійснення закупівель та методологічні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).  На розгляд КМУ були подані нові норми й порядок організації харчування учнів.

З’явилися та обов’язкові для виконання гігієнічні вимоги до харчоблоків, персоналу та способів транспортування продуктів, адже раніше їх не було.

Крім того, у 2020 році вперше було виділено державну субвенцію для шкіл. Вона була використана для закупівлі обладнання й модернізації харчоблоків у 1908 закладах.

Нова методологія закупівель та система НАССР зі свого боку допомагають посилити контроль якості та знизити ризик постачання до шкільних їдалень небезпечних і неякісних продуктів.

Загалом, 2021 рік планують присвятити оновленню меню у школах.

За матеріалами Хмельницької ОДА

Останнє редагування 05 січня 2021, 11:35
0
репостів
0
репостів