Школярам судилківської школи розповідали як запобігти домашньому насильству

Автор 29 листопада 2018, 19:04

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Сьогодні, помічник судді Шепетівського міськрайонного суду Камфорович А.В. спільно з фахівцями Шепетівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, в черговий раз завітали до Судилківської І-ІІІ ступенів, де провели семінар на тему: «Запобігання та протидія домашньому насильству». 

Основними завданнями акції є:

  • привернення уваги громадськості до актуальних для суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;
  • проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім'ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства;
  • формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Метою проведення заходу є ознайомити учасників семінару з проблемами, причинами, ознаками насильства в сім’ї, нормативними документами з його попередження.

Учням 8 класу розповіли про те, хто є потенційною жертвою у домашньому насильстві, які є його види, куди звертатися у разі, якщо застосовується домашнє насильство, про юридичну відповідальність за домашнє насильство.

Зазначимо, що 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства. За порушення норм цього закону передбачена цивільна, адміністративна, а в деяких випадках, і кримінальна відповідальність.

Так, Шепетівським міськрайонним судом Хмельницької області за вчинення домашнього насильства з січня 2018 року по 29 листопада 2018 року розглянуто 136 справ про притягнення до адміністративної відповідальності 136 осіб, в тому числі накладено адміністративні стягнення на 105 осіб. Відповідальність за адміністративне правопорушення передбачена статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування». Санкція статті передбачає накладення штрафу, громадські роботи, адміністративний арешт. Як зазначено вище, судом накладено стягнення на 105 осіб, із них у виді штрафу на 84 особи, громадських робіт на 19 осіб, до двох осіб застосовано адміністративний арешт на 3 доби.

Також слід зазначити, що за скоєння вищевказаного правопорушення, судом на підставі статті 24-1 КУпАП, до 1 неповнолітньої особи було застосовано заходи впливу у виді попередження.

0
репостів
0
репостів