У музеї народних промислів України відбулись андріївські вечорниці

Автор 14 грудня 2015, 16:28
З – поміж найбільших зимових свят чи не найвеселішим та найочікуванішим був день Андрія, коли, за українським звичаєм, сільська молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави та гульбища. Власне, саме свято відзначається на честь апостола Андрія Первозданного, якого вважають не лише покровителем Української церкви, а й шанують як засновника Києва.
Вже стало доброю традицією з метою поглиблення знання вихованців з історії і культури українського народу,  відродження українських народних свят і традицій 11 грудня у день перед святом Андрія в музеї народних промислів України, який створено в Шепетівському міському центрі екологічної творчості учнівської молоді, відбулися Андріївські вечорниці.  

Учасниками святкового дійства стали гуртківці екологічного центру , а глядачами вихованці ЦЕНТУМ та учні шкіл міста. На вечорі прозвучали українські народні жартівливі пісні, інсценували вечорниці, ворожили, а також кусали «калиту» — символ осіннього сонечка (за старим стилем день святого Андрія відзначали 30 листопада—восени).

Наприкінці всіх присутніх  частували вареникам з картоплею, капустою та сюрпризами.

На завершення свята учасники привітали присутніх з наступаючими святами:
Нехай ваша хата всім буде багата:    
І хлібом, і сіллю, й великим добром.
Хорошими дітьми й міцненьким здоров'ям,
І піснею, й сміхом, 
Й сімейним теплом.
Іще вам бажаємо, щоб ви не хворіли,
Душею і серцем були молоді.
До рідного краю любов'ю горіли.
І користь приносили рідній землі!
0
репостів
0
репостів