Юна шепетівчанка виграла конкурс рефератів від "Енергоатому"

Автор 23 грудня 2014, 23:07
У Києві відбулося нагородження переможців конкурсу рефератів з атомної енергетики та ядерної фізики серед учнів старших класів України. Організаторами виступили Українське ядерне товариство та ДП «НАЕК «Енергоатом» за участі кафедри атомних електричних станцій Одеського національного політехнічного університету (ОНПУ).
Конкурс «Атомна енергетика і суспільство» має на меті поглибити знання школярів про атомну енергетику та ядерну фізику, а також сприяти формуванню об’єктивного ставлення старшокласників до атомної енергетики та її популяризації. Тематика рефератів була різноманітною: економічний вимір ядерної енергетики, створення інструменту для автоматичного розрахунку пускової концентрації борної кислоти в реакторах ВВЕР-1000, організація природоохоронної діяльності на ВП ХАЕС тощо.

Конкурсанти розкривали теми через опис різних сфер взаємодії людини з мирним атомом у галузях фізики, хімії, біології, медицини, економіки, соціології, краєзнавства, психології, політології, історії та ін.

Конкурс проводився у три етапи серед учнів 9-11 класів шкіл регіонів розташування АЕС України. На першому етапі компетентне журі за місцем проживання і навчання визначило три найкращих реферати, які було направлено на адресу оргкомітету конкурсу для участі у другому (заочному) етапі. Далі журі у складі представників УкрЯТ, ДП «НАЕК «Енергоатом» та ОНПУ, розглянувши роботи кандидатів, відібрало 12 найкращих для участі у третьому – фінальному етапі.

Переможцем конкурсу рефератів «Атомна енергетика і суспільство» стала одинадцятикласниця Шепетівської загальноосвітньої школи № 6 Марія Молодецька. Під час визначення переможця досвідчена суддівська колегія у складі доцента кафедри АЕС Одеського національного політехнічного університету Зотєєва О.Є., першого заступника виконавчого секретаря УкрЯТ Федорченка С.В., провідного інженера відділу громадсько-соціальних проектів та інфраструктури ДП «НАЕК «Енергоатом» Беньковської А.О. керувалася, передусім, актуальністю представленої теми, практичними знаннями у галузі ядерної фізики і атомної енергетики, самостійністю мислення, оригінальністю подачі матеріалу, літературною майстерністю та грамотністю викладу.

Роботу Марії Молодецької було присвячено організації природоохоронної діяльності на Хмельницькій АЕС. Ґрунтовність та змістовність роботи  справили враження на журі та забезпечили авторові найвищу нагороду.

Друге місце посів учень Енергодарського НВК № 5 Валерій Коврігін з цікавою роботою про продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС України, що є одним з найважливіших питань сьогодення для атомної енергетики.

«Бронзовим» призером став учень 10 класу Кузнецовської гімназії Святослав Шарко з оригінальною темою «Символи  мирного атома на гербах і монетах України».

Переможці конкурсу отримали дипломи та цінні подарунки, а всі учасники конкурсу та вчителі-наукові керівники рефератів отримали дипломи та пам’ятні сувеніри.
0
репостів
0
репостів