У Шепетівці розповідали про історію створення й ухвалення Основного Закону України

Автор 28 червня 2024, 15:18

З нагоди відзначення 28 річниці ухвалення Конституції України у Шепетівській міській бібліотеці для дітей і дорослих №2 відбулась година державності «Конституція України – моє життя», за участі заступника міського голови Галини Безкоровайної, працівників галузі культури та активної молоді громади.

У річницю ухвалення Основного Закону держави учасники заходу пригадали, який шлях подолала Україна до 28 червня 1996 року та дізналися про кількох попередників сучасної Конституції.

Серед іншого, присутнім розповіли про перший конституційний акт «Руська правда» Ярослава Мудрого 11 століття, Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького Пилипа Орлика, конституцію УНР, розглянули Конституційні акти Західноукраїнської Народної республіки, конституцію УРСР та історію створення та ухвалення Конституції Незалежної України.

Учасники зустрічі обговорили ключові історичні події та загальні засади головного нормативно-правового акту країни, також переглянули відеофільми та ознайомилися з матеріалами тематичної книжкової виставки.

Довідково:

Конституція Незалежної України була у хвалена 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання, аж на п’ятий рік після набуття нею статусу незалежної. Конституція України набрала чинності з дня її прийняття прийнята. До цього часу у використанні перебувала Конституція колишньої УРСР.
Тодішній спікер парламенту Олександр Мороз побоювався, що не зможе зібрати депутатів, тому перед початком засідання оголосив, що робота над прийняттям документа триватиме доти, поки він не буде прийнятий.

Чинна Конституція України складається з 14 розділів (останній розділ «Перехідні положення» при цьому має номер ⅩⅤ, оскільки розділ Ⅶ «Прокуратура» (статті 121—123) було виключено Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)».

161 стаття зібрані в 14 розділах, а розділ ⅩⅤ містить 16 пунктів перехідних положень. Тексту Конституції передує Преамбула.

0
репостів
0
репостів