Бізнес-проєкт учнівської міні-компанії з Шепетівщини переміг на національному конкурсі

Автор 22 травня 2024, 16:21

17 травня у Львові відбувся національний конкурс «JA Компанія року 2024», де змагалися 31 навчальна мінікомпанія – переможці регіональних відборів – з 27 закладів професійно-технічної освіти, фахової вищої та передвищої освіти з 9 областей України.

«Навчальні мінікомпанії йшли до цього дня довгих 8 місяців. Від обговорення зі своїми менторами перших бізнес-ідей до створення навчальних мінікомпаній, налагодження виробництва товарів та надання послуг, їх реклами у соціальних мережах та організації логістичних ланцюжків доставки своїх товарів покупцям, а також набуття досвіду публічних продаж під час ярмарків молодіжного підприємництва. Минулого року учасники курсу заснували 44 мінікомпанії у двох областях. У цьому році маємо майже 250 різнопланових діючих бізнес-проєктів у дев’яти областях України», - розповіла Віра Другова, менеджерка програм Junior Achievement Ukraine.

Щоб здобути єдину путівку на європейський фестиваль молодіжного підприємництва Gen-E в Італії на конкурсі їм належало сконцентрувати весь здобутий за вісім місяців досвід підприємництва та комунікації і максимально яскраво та переконливо розповісти про свій бізнес-проєкт та здобутки своїх мінікомпаній.

Журі Національного конкурсу визначило переможця і призерів Національного конкурсу на кращу навчальну JA-компанію року. Усі інші учасники отримали подяки та призи від партнерів конкурсу, а приємною несподіванкою для решти команд стало рішення організаторів нагородити кращі мінікомпанії у окремих номінаціях.

У номінації «Найкращий енергоефективний бізнес-проєкт» здобула перемогу мінікомпанія «PowerAccums» з Грицівського вищого професійного училища 38 з проєктом виробництва зарядних станції із використаних одноразових електронних сигарет і наклейок.

Мінікомпанія Power Accums 2

Вітаємо іноваторів з Шепетівщини.

Варто зазначити, що у Хмельницькій області міжнародний курс з підприємництва «Компанія» введений як предмет. На початку програми опановувати навички з підприємництва почали 898 учнів та студентів області. Учасники створили 34 мінікомпанії протягом 2023-2024 навчального року. В планах на наступний рік продовжити викладати цей курс з підприємництва в закладах освіти області та ввести нову програму «Фінансова грамотність», яка теж рекомендована Міністерством освіти і науки України, як і програма «Компанія».

Нагадаємо, у 2023-2024 навчальному році на базі програми «Компанія» від Junior Achievement Ukraine учасники створили 246 мінікомпаній. Загалом до курсу з підприємництва приєдналися 154 заклади професійної (професійно-технічної), фахової вищої та передвищої освіти Вінницької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Полтавської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької областей та міста Києва.

Довідка

Junior Achievement – міжнародна неприбуткова організація, що розробляє і пропонує молодіжні освітні програми з підприємництва, фінансової грамотності і підготовки до початку професійної кар’єри. Junior Achievement заснували у США понад 100 років тому провідні бізнесмени та корпорації.

Сьогодні програми Junior Achievement успішно розвивають у 40 країнах Європи та більш ніж у 100 країнах світу. Минулого навчального року мережа організації в Європі охоплювала понад 6 мільйонів молодих людей за підтримки понад 140 тисяч вчителів і викладачів та 100 тисяч волонтерів з бізнес-середовища.

Навчальна програма «Компанія» – це річний курс з підприємництва, розрахований на повний навчальний рік для вікової категорії учнів 15–20 років. Програма «Компанія» передбачає роботу учнів в групах над розвитком власної бізнес-ідеї з моделюванням діяльності справжнього підприємства – з етапами розробки бізнес-плану, виготовлення товару або послуги, маркетингу, продажів, фінансового обліку та закриття навчальної фірми. Наприкінці навчального року шкільні фірми беруть участь у національних змаганнях серед навчальних закладів, переможець яких стає учасником найбільшого європейського конкурсу молодіжного підприємництва Gen-E.

Останнє редагування 22 травня 2024, 16:36
0
репостів
0
репостів