У Музеї пропаганди відбувся тематичний урок "Хліб Голодомору"

Автор 22 листопада 2023, 19:14

Кожної четвертої суботи листопада ми вшановуємо жертв Голодомору 1932-33 років. Цьогоріч ця дата припадає на 25 листопада. Сьогодні у Музей пропаганди на тематичний урок "Хліб Голодомору" завітали учні 3-х та 4-х класів Гімназії №5 Шепетівської міської ради. Про це музейники розповіли у себе на сторінці.

Наукова співробітниця музею розповіла учням про одну із найстрашніших сторінок історії нашої держави. У світі не зафіксовано такого голоду, як той, що випав на долю народу найродючішої та найблагодатнішої землі. Говорили про значення хліба в нашому житті та що буває, коли його немає. Учні дізнались, як люди гинули родинами, вулицями, хуторами, а в селах, де затухало життя, вивішували чорні прапори. На початок 1933 року в селянства вже не було ніяких харчів, а спеціальні загони забирали не лише останнє зерно, але і печений хліб, крупу, квасолю, картоплю, насіння для сівби овочів та навіть насіння квітів.

Голодомор забрав мільйони життів. Досі ніхто не знає точне число померлих від голоду. Голод охопив усю Україну, та найбільше голодне лихоліття вразило дітей. Третина всіх померлих від голоду - діти. Вони виявились найменш захищеними від нелюдського злочину, вчиненого тоталітарним режимом. Як і від того, що згадки про Голодомор намагалися знищити зі свідомості нації, забороняючи говорити про нього підростаючому поколінню. Саме тому настільки важливо говорити про справжню історію з нашими дітьми.

Також на уроці діти приклеювали на карту України виготовлені "квіти-незабудки". Вона використовується, як символ пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Вона нагадує нам, що ми не маємо права забути мільйонів жертв Голодомору.

Наприкінці уроку запалили свічку та пом'янули тих, кого забрала голодна смерть.

Сьогодні терористична росія теж намагається використати голод як один із інструментів політичного та психологічного тиску на Україну та світ. Зриваючи "зернові угоди", порушуючи міжнародні домовленості, маніпулюючи та погрожуючи народам світу голодом, перешкоджаючи поставкам зерна з України, атакуючи господарську та цивільну інфраструктуру, мінуючи поля та спалюючи урожаї, росія вчергове підтверджує терористичну природу свого режиму та той факт, що вона вчиняє так не вперше.

Проте зараз українці дають рішучу відсіч цим спробам, об*єднавши навколо себе весь цивілізований світ. Дякуємо ЗСУ, Силам оборони України, всім, хто захищає і допомагає захищати Україну та світ від повторення таких трагедій у ХХІ століті.

0
репостів
0
репостів