На Хмельниччині обговорили реформу шкільного харчування

Автор 15 вересня 2023, 14:50

14 вересня на Хмельниччині відбувся регіональний форум з питань реалізації в області Стратегії реформи шкільного харчування на період до 2027 року, який увійшов до низки подібних форумів, що уже відбулися в інших регіонах України. Від нашої громади участь у формі взяла заступник міського голови Галина Безкоровайна та фахівці управління освіти Шепетівської міської ради.

Подискутували щодо питань реалізації Стратегії перший заступник начальника ОВА Cергій Тюрін, заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, керівник офісу реформи системи харчування, голова Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк, директор Департаменту освіти і науки Дарія Басюк, представники територіальних громад та освітяни області.

Розпочалася зустріч із відеовітання першої леді України Олена Зеленська, яка у 2020 році ініціювала дану реформу. За її словами, реформа ставить за мету впровадження системи контролю якості продуктів, продовження модернізації харчових блоків та популяризацію культури здорового харчування в суспільстві.

Голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк презентував Стратегію реформування системи шкільного харчування, передбачену на 2023-2027 роки. Також він детальніше розповів учасникам про суть самої Стратегії та шляхи її реалізації, зокрема про три технологічні моделі, які дадуть можливість громадам працювати ефективно. Перша – коли їжа готується в самій школі, друга, так звана “опорна кухня” – коли в одній школі готується їжа для декількох закладів, третя – Фабрика-кухня, де готуватиметься їжа для великої кількості дітей і потім доставлятиметься в заклади. Також він продемонстрував плани проектів таких кухонь, та яким чином вони можуть функціонувати.

На сьогодні в області в Старокостянтинівській громаді вдало реалізовуються передові ідеї харчування у закладах освіти, а саме впровадження кейтерингу у школах.

Досвід впровадження Стратегії реформи шкільного харчування у Хмельницькій області представила директор Депертаменту освіти та науки Хмельницької ОВА Дарія Басюк.

Впродовж форуму учасники та експерти обговорили актуальні питання, які стосуються впровадження нових форм і моделей харчування в закладах освіти, шляхи створення кулінарного хабу на базі ДНЗ “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг”, кадровий потенціал реформи, підготовку і перекваліфікацію кухарів, модернізацію харчоблоків, сучасні технології вирощування екологічно чистої овочевої продукції для закладів освіти Хмельниччини, тощо.

Департамент освіти та науки Хмельницької обласної державної адміністрації

Останнє редагування 15 вересня 2023, 14:55
0
репостів
0
репостів