З нагоди ювілею НПП «Мале Полісся» на Шепетівщині організували наукову конференцію

Автор 05 серпня 2023, 14:07

10 років тому був створений національний природний парк «Мале Полісся», який сьогодні є окрасою та перлиною Хмельниччини. З цієї нагоди 3-4 серпня у м. Славута проходить Всеукраїнська науково-практична конференція «Об’єкти природно-заповідного фонду України: сучасний стан та шляхи забезпечення їхньої ефективної діяльності».

Захід зібрав науковців, лісівників, екологів з Києва, Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Шепетівки, Славути, Нетішина та інших міст України, представників Хмельницької АЕС, аби обговорити сучасні тенденції та напрацювання в галузі природоохоронної сфери.

Співорганізаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України, Національна академія наук України, Державне агентство лісових ресурсів України, Національний природний парк «Мале Полісся», Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка, Національний лісотехнічний університет, Національний університет біоресурсів і природокористування, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Хмельницький національний університет.

Для участі у конференції офлайн/онлайн зареєструвалися 122 учасники із різних наукових та науково-дослідних установ, вищих навчальних закладів та закладів загальної середньої освіти, установ природно-заповідного фонду України, тощо.

Урочисте відкриття конференції розпочалося із вітального слова директора НПП «Мале Полісся» – Андрія Сасюка та хвилини мовчання задля вшанування пам’яті захисників України, які віддали своє життя за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Далі, колектив НПП «Мале Полісся отримував щирі вітання та відзнаки, з нагоди ювілейної річниці від моменту створення Парку від: Хмельницької обласної військової адміністрації, Південно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, народного депутата України Олени Копанчук, Хмельницької атомної електростанції, а також, привітання від: Подільського лісового офісу, директорів лісогосподарських підприємств, наукового куратора Парку, співорганізаторів, гостей та учасників конференції.

По завершенню вітальних слів, розпочалися пленарні доповіді: Ірина Кліпацька, тема «Природно-заповідний фонд Хмельницької області»; Людмила Казімірова, Наталія Шевчук, тема «Історія створення національного природного парку «Мале Полісся»»; Андрій Сасюк, тема «Досвід та перспективи діяльності Національного природного парку «Мале Полісся»»; Джамал Рахметов, Наталія Заіменко, Микола Гапоненко, Микола Шумик, Олександр Бондарчук, тема «Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка НАН України – важливий науковий центр зі збереження, збагачення та використання фіторізноманіття в Україні»; Людмила Любінська, Микола Матвєєв, тема «Менеджмент флори та фауни лісів Хмельниччини»; Дмитро Дубина, Павло Устименко, Сергій Попович, тема «Методичні рекомендації щодо збору, підготовки та подачі матеріалів про раритетні рослинні угруповання для включення до «Зеленої книги України»»; Віталій Коломійчук, тема «Початкова стадія сингенезу фортифікаційних споруд у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику».

Під час секційних доповідей було розглянуто ряд актуальних і важливих тем: Анжеліка Силаєва, Олександр Цибульський, Ірина Морозовська, Юлія Громова, Тетяна Новосьолова, Олександр Протасов, тема «Гідробіологічні дослідження водних об’єктів Національного природного парку «Мале Полісся»»; Максим Пархоменко, Володимир Клетьонкін, тема «Знахідки інвазійного виду Іsodontia mexicana (Hymenoptera, Sphecidae) у Київській області»; Ірина Довганюк, тема «Попередні дослідження фавни ґрунтово-підстилкових Твердокрилих Кременецької бучини № 2»; Наталя Корінець, тема «Розведення видів роду Bison в Біосферному заповіднику «Асканія-Нова»»; Віктор Гавриленко, тема «Застереження щодо небезпеки ускладнення питань утримання об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, розвитку заповідної справи в Україні та деякі можливі шляхи їх вирішення»; Наталія Іванова, Віра Іванова, тема «Позаурочна еколого-освітня діяльність як форма дослідження біорізноманіття Дунайського біосферного заповідника та прилеглих територій»; Лариса Зоріна, тема «Екологічно-рекреаційна діяльність на обʼєктах природно-заповідного фонду України за допомогою велотуризму»; Олександра Біріх, тема «Орнітофауна агроценозів м. Кам’янця-Подільського»; Ігор Чіков, тема «Перспективи використання в біоплато багатовидових рослинних угруповань»; Максим Козак, Євгеній Морозюк, тема: «Бакотська затока як водно-болотне угіддя міжнародного значення», тощо.

Щира вдячність усім доповідачам за ґрунтовні, змістовні доповіді, аргументовані відповіді на запитання та жваву дискусію за актуальними темами.

На завершення першого дня, співробітниками НПП «Мале Полісся», для учасників конференції, було представлено клас лісової школи та проведено коротку екскурсію по екологічній стежці, на території Філії «Славутське лісове господарство» ДП «Ліси України».

Наступного дня, працівниками НПП «Мале Полісся», для учасників конференції був організований виїзд на територію Парку, зокрема, проведені короткі екскурсії по території об’єктів природно-заповідного фонду: гідрологічної пам’ятки природи загальнодержавного значення «Озеро Святе», гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Михельський», гідрологічного заказника місцевого значення «Голубе озеро», де гості мали змогу помилуватися красою природи Малого Полісся та познайомитися із біорізноманіттям природоохоронної території.

Колектив НПП «Мале Полісся» висловлює щирі слова вдячності співорганізаторам, гостям, всім учасникам конференції, які у цей складний час, знайшли можливості та приєдналися до нас, задля відзначення важливої дати – десятиріччя – в історії становлення нашого Парку.

І, звичайно, особлива вдячність усіх Захисникам та Захисницям України, які тримають фронт на передовій, а би ми тримали свій фронт – природоохоронний, науковий, еколого-просвітницький.

Про «Мале Полісся»

Мальовничі, чарівні пейзажі Національного природного парку «Мале Полісся» приваблюють своєю неповторною красою, захоплюють своїм різноманіттям рідкісної флори та фауни. Саме тут розташовані унікальні та типові ландшафти півночі Хмельницької області: живописні озера, болота та смарагдові ліси, саме тут кожен куточок має своє важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

2 серпня 2013 року Президентом України був підписаний Указ № 420/2013 «Про створення національного природного парку «Мале Полісся», а вже сьогодні Парк відзначає ювілейну 10-ту річницю від дня створення.

НПП «Мале Полісся» розташований на території Шепетівського району. Його загальна площа становить 8762,7 га, в тому числі 2764,0192 га, що надаються в постійне користування та 5998,7 га, що включаються до його складу без вилучення у лісокористувачів. Перебуває Парк у безпосередньому підпорядкуванні Державного агентства лісових ресурсів України, а науковим куратором парку є Національний лісотехнічний університет України.

На сьогодні в штаті НПП працює 16 співробітників, на яких покладені наступні важливі завдання: охорона і збереження території парку з усіма цінними природними комплексами та об’єктами; збереження генофонду рідкісних, занесених до Червоної книги України та типових рослин і тварин; проведення наукових досліджень і науково-дослідних робіт; проведення екологічної освітньо-виховної діяльності; створення умов для організованого відпочинку, екскурсій та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів; організація протипожежної охорони природних комплексів та інші.

За ці 10 років зроблено чимало для збереження та відтворення нашої природи та її біорізноманіття:

  • розроблено Проект організації території національного природного парку «Мале Полісся», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об’єктів;
  • на основі підведених підсумків з науково-технічної та екологічної освітньо-виховної діяльності, видано вісім томів Літопису природи;
  • спільно із науковцями з різних вищих навчальних закладів та наукових установ досліджено гектари природних екосистем, фіксуються нові види рослин та тварин, що потребують охорони, їх нові локалітети;
  • видано низку науково-просвітницької літератури, опубліковано десятки наукових праць, ведеться робота над написанням дисертаційних й магістерських робіт;
  • з метою виховання у жителів і підростаючого покоління екологічної свідомості та пропаганди природоохоронної діяльності проведено сотні заходів: лекцій, уроків, екскурсій, акцій і конкурсів до різних екологічних дат та подій, до яких було залучено майже 10000 учасників;
  • створено та координується робота трьох учнівських лісництв на базі навчальних закладів регіону;
  • організовано виробничі та польові практики для десятків студентів із вищих навчальних закладів України, а із школярами проводились дослідження та було написано чимало науково-дослідних робіт МАН;
  • за весь період діяльності ведеться потужна природоохоронна пропагандистська робота за допомогою ЗМІ та соціальних мереж.

Все це та багато іншого реалізується задля охорони та збереження унікальних природних ландшафтів і  рідкісних видів флори та фауни.

Зараз Парк, як і вся Україна, переживає важкі часи, але попри це кожен працівник докладає максимум зусиль для ефективного функціонування та процвітання установи.

Останнє редагування 08 серпня 2023, 16:44
0
репостів
0
репостів