Сьогодні розпочалась кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту

Автор 01 лютого 2022, 14:13
Сьогодні розпочалась кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту depositphotos.com

Відсьогодні на Хмельниччині розпочинається перший етап кампанії з вакцинації від поліомієліту, яким мають бути охоплені діти віком від 6 місяців до 6 років, що не отримали необхідної кількості доз вакцини згідно з Національним календарем щеплень. Проводиться кампанія відповідно до ухваленого наприкінці грудня Плану реагування на спалах поліо в Україні.

Зауважимо, що завдяки імунізації тривалий час в Україні випадки поліомієліту не реєструвалися. Проте через цілу низку причин, серед яких і пандемія COVID-19, рівень охоплення щепленнями від поліо значно знизився. Як наслідок – минулого року ця хвороба повернулася.

Наразі на Хмельниччині необхідні щеплення отримали 78,1% дітей до 1 року, 62,8% – віком 1 рік, 83,3% – віком 18 місяців, 73,7% – віком 6 років, 73,6% – віком 14 років. Таким чином, понад 20% дітей в області не захищені від поліомієліту. Рекомендований ВООЗ рівень охоплення щепленнями ‒ 95%, отож на загальнонаціональному рівні вживатимуть заходів, аби досягти такого показника і захистити дітей від цієї небезпечної хвороби.

За інформацією Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, загалом в нашій області в рамках кампанії планують охопити понад 52 тисячі дітей.

На першому етапі, який розпочинається сьогодні і триватиме три тижні, дітей щеплюватимуть вакциною ІПВ. Після цього планується провести другий етап, у межах якого щеплюватимуть вакциною ОПВ усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу. Дати проведення другого етапу будуть оголошені заздалегідь.

Нагадаємо, що поліомієліт – це високоінфекційне захворювання, спричинене поліовірусом, який передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Вірус може викликати невиліковний параліч і навіть спричинити смерть. Ефективно захистити свою дитину можна, щепивши її вакциною від поліо. Оскільки найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років, перше щеплення вони отримують у перші місяці життя.

В Україні вакцинація проти поліомієліту є в переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити безоплатно відповідно до Календаря щеплень у 2, 4, 6 та 18 місяців, 6 та 14 років.

На Хмельниччині необхідні вакцини наявні у достатній кількості, вони зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні. Отримати щеплення можна безоплатно у вашого сімейного лікаря чи в найближчій амбулаторії. Якщо у вашої дитини пропущене щеплення, будь ласка, негайно зверніться до лікаря, складіть з ним графік вакцинації і надолужте ті дози, що пропустили.

0
репостів
0
репостів