Ляшко: бустерна доза буде з січня, а нова хвиля ковід - в кінці зими

Автор 30 листопада 2021, 18:44

МОЗ планує вже з січня наступного року розпочати вакцинацію від коронавірусу бустерними дозами. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів про це виданню "ВВС Україна". 

"Ми не тільки збираємось, ми повністю готові. Вакцин в Україні вистачає. Міністерство охорони здоровʼя уже підписало контракти на поставки на наступний рік. Нам вистачить і для бустерної, і в разі необхідності для повного циклу ревакцинації ще двома дозами"

Ляшко розповів, що в планах ВООЗ до кінця року вакцинувати 40% дорослого населення планети, цю ж позначку до кінця грудня повинна перетнути й Україна. Проте міністр розповів, що плани нашої країни щодо цього питання амбітніші - 70% щеплених до кінця 2021 року. 

Зараз пріоритетною є вакцинація громадян, які не отримали ще жодної дози вакцини. Це сприятиме захисту від вірусу якомога більшої кількості українців. Наразі переконати щепитися потрібно понад 10 млн людей. 

"Тоді ми зменшимо циркуляцію, захистимо наших батьків від того, що їм у певний період можуть не надати допомогу. Оце треба зрозуміти, а не займатися егоїзмом — мені по барабану, що буде відбуватися в країні, мені треба бустерну дозу"

Орієнтовно бустерна доза буде доступна українцям в січні-лютому 2022 року. 

"Це залежить від багатьох факторів. Якщо українці масово підуть і зроблять перше щеплення, у нас будуть першим щепленням вакциновані принаймні 60% або двома дозами 50%, я як міністр охорони здоровʼя відразу ухвалю рішення, і запустимо бустерне вакцинування", — резюмував Віктор Ляшко.

Міністра охорони також запитали чи готові ми до наступної хвилі? Як готуватися так, щоб знову не була настільки висока смертність?

З коронавірусом важко щось прогнозувати, оскільки він руйнує всі прогнози. Навіть щодо цієї хвилі були очікування на середину листопада, а серйозний стрибок пішов всередині жовтня. Спалахи ковіду повторюють сезонні спалахи ГРВІ.

Тому нову хвилю можна очікувати на кінець січня-лютий-березень. Якщо ніякі інші мутації не призведуть до іншого. У якомусь цьому часовому проміжку буде значний підйом захворюваності.

Нагадаємо, вже в грудні в Європейському союзі планують на офіційному рівні закріпити введення третьої - бустерної - дози вакцини проти коронавірусу. Також там хочуть скоротити термін дії сертифікатів про вакцинацію. Зараз документ чинний протягом 360 днів після введення другої дози, цей проміжок планують зменшити до 270 днів.
Останнє редагування 30 листопада 2021, 20:03
0
репостів
0
репостів