Шепетівській опорній лікарні допомагають з киснем усією громадою

Автор 09 квітня 2021, 13:17
Шепетівській опорній лікарні допомагають з киснем усією громадою Фото depositphotos.com

Проблеми постачання кисню Шепетівська багатопрофільна лікарня наразі вирішує з допомогою очільників міста, бізнесу та окремих підприємців громади. Про це розповіла на своїй сторінці у соцмережі Facebook керівниця закладу Валентина Миколаївна Савчук.

Так, головна лікарка зазначає, що понад рік громада живе та працює в умовах пандемії COVID-19, а на медичні заклади покладено відповідальність та сподівання порятунку людей від коронавірусної інфекції:

"Медичним працівникам доводиться стикатися з багатьма проблемами сьогодення, аби надавати своєчасно якісні послуги хворим на COVID-19. Насамперед, нам потрібно було перепрофілювати інфекційні відділення для лікування краян. Сьогодні у Шепетівській багатопрофільній лікарні розгорнуто 180 ліжок. Але на цьому проблеми не вичерпані."

Окрім завантаженості лікарні, де з середини березня спостерігається напружена ситуація по навантаженості, інколи зі 100% заповненням ліжко-місць для хворих на COVID-19 та підозрою, пані Валентина нарікає на найбільшу проблему закладу - нестачу кисню для важкохворих.

"Особливо ця проблема загострилась у березні, коли збільшилася кількість пацієнтів, які потребують кисневої підтримки. Нас підводять постачальники кисню — ТОВ «Львівкисень» та ТОВ «Проскурівтехгаз», із якими ми уклали угоди на його постачання. Починаючи з минулого року, для Шепетівської багатопрофільної лікарні постійно допомагають керівники міста і підприємств, приватні підприємці, депутати всіх рівнів." - зазначає головна лікарка.

Варто відзначити, що на одного хворого необхідно 2 балони кисню щодня. Якщо тиждень тому кількість киснезалежних пацієнтів сягала 55, то сьогодні їх уже 68. Враховуючи потреби лікарні та перебої з постачанням медичного кисню під постачальників, Валентина Миколаївна звернулась до усіх, хто допомагав у вирішенні даної ситуації:

"Щиро дякуємо, насамперед, міському голові Віталію Бузилю, його заступникам - Галині Безкоровайній, Ігорю Ялосі, котрі щодня тримають на контролі постачання кисню у нашу лікарню та допомагають у його придбанні. Висловлюємо глибоку вдячність приватним підприємцям, які систематично, за власні кошти доставляють кисень у лікарню — Галині Веселковій, Олександру Веселкову, Михайлу Верхогляду, Сергію Єсаяну, Юрію Тригубцю, Віктору та Василю Фещину, Михайлу Ларькову, Інні Кльок, Руслану Альмяшову, Василю Безкоровайному, Олександру Лобаю та іншим.

Протягом останніх шести місяців посвякчас допомагають придбати кисень ПрАТ «Шепетівський цукрокомбінат», роботу якого курує Віталій Смілянець, ДП «Шепетівський ремонтний завод» (директор Олег Турінський), Шепетівський РЕМ (начальник Олександр Черниш), Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства (директор Віталій Биков), ПрАТ «Шепетівське АТП-16807» (керівник Руслан Савчук), «Шепетівське підприємство теплових мереж» (керівник Володимир Кушнір), ФГ «Подільський аграрій» (директор Микола Дячук), ДП «Шепетівський лісгосп» (директор Володимир Сасюк) та інші. Протягом останнього тижня двічі отримували рідкий кисень за сприяння народного депутата України Олександра Гереги та депутата обласної ради Світлани Павлишиної."

За словами головної лікарки завод ТОВ «Львівкисень» не працює у зв’язку з ремонтними роботами та припинив постачання кисню. Цей постачальник також має договори зі Славутою, де також виникли проблеми з доставкою. 

Цікаво, що сьогодні Кабінет Міністрів України ухвалив розроблену МОЗ Постанову, яка передбачає застосування технічного кисню для кисневої підтримки пацієнтів із COVID-19, якщо він повністю відповідає показникам якості кисню медичного. Рішення продиктоване метою збереження життя громадян, адже киснева терапія є одним з обов’язкових заходів у лікуванні пацієнтів із коронавірусною хворобою. 

«Сьогодні ми спостерігаємо збільшення госпіталізацій хворих на COVID-19, вже скоро в регіонах України можуть виникнути проблеми із забезпеченням ліжок киснем. Тому, не чекаючи колапсу, Уряд йде на вимушену міру й готовий тимчасово використовувати кисень технічний за умови відповідності його критеріям кисню медичного, які будуть підтверджені лабораторно», – повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на офіційній сторінці МОЗ України.

Він також наголосив, що основні показники кисню технічного мають відповідати специфікації та методиці контролю основним показникам кисню медичного. Це має бути підтверджено відповідним сертифікатом (протоколом) аналізу, виданим акредитованою лабораторією з контролю якості.

Згідно з Постановою, постачатимуть технічний кисень до лікувально-профілактичних закладів ліцензіати з гуртової торгівлі медичними газами. Інформування Держлікслужби про отримувачів, обсяги та якість доставленого кисню також покладене на ліцензіата.

Нам залишається лише сподіватись, що така міра вирішить проблему з киснем, а лікарням не доведеться щоразу бити в дзвони.

Останнє редагування 09 квітня 2021, 14:43
0
репостів
0
репостів