У Шепетівці розпочинається вакцинація від COVID-19

Автор 10 березня 2021, 16:42

Від завтра на території міста розпочинається вакцинальна кампанія проти COVID-19. Про це нам розповів головний лікар КП" КНП Шепетівський центр ПМСД" Шепетівської районної ради Андрій Нечипорук. Оскільки заклад відповідальний за формування мобільних бригад і пунктів щеплень, ми вирішили більш детально дізнатись як буде проходити вакцинація та чому містянам варто записатися у чергу на щеплення.

В Україні передбачена каскадна модель проведення вакцинації від COVID-19, тобто спочатку готують декілька перших мобільних бригад, а далі розпочинаються навчання для додаткових мобільних бригад. Крім того, створюють пункти для проведення щеплення від COVID-19.

Згідно з Дорожньою картою з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні імунізація відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.
На цьому етапі вакцинація здійснюватиметься мобільними бригадами. На другому до них долучаються пункти щеплення.

23 лютого в Україну прибула перша партія з 500 тис. доз вакцини проти COVID-19 AstraZeneca (Covishield) індійського виробництва. Офіційно в Україні перше щеплення від COVID-19 зробили 24 лютого лікарю-реаніматологу ковідного відділення Черкаської обласної лікарні, а днем пізніше вакцинальна кампанія стартувала і на Хмельниччині у стінах Хмельницької міської лікарні.

Станом на сьогодні із 3 мільйонів осіб, запланованих на проходження щеплення, вакцинувались всього 23 480.

Вакцинація у Шепетівці

За інформацією головного лікаря КП" КНП Шепетівський центр ПМСД" Шепетівської районної ради перші 500 доз вакцини Шепетівка вже отримала. Для першого етапу вакцинації на базі закладу було сформовано 1 мобільну бригаду, яка складається із 5 медичних працівників. Наразі медики пройшли спеціальне навчання та готові розпочати вакцинацію з 11 березня.

Кого будуть щепити в першу чергу:

  • медичних працівників та персонал, який працює в ЗОЗ, де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу;
  • працівників мобільних медичних бригад з вакцинації;
  • працівників екстреної медичної допомоги;
  • працівників лабораторії, які проводять лабораторні дослідження на коронавірусну хворобу.
  • надалі усі медичні працівники (ІІ етап).

Відомо, що щепляти будуть медиків із Шепетівки та Полонного.

Вакцина має 10 доз у флаконі, та з моменту відкриття, вона може використовуватися протягом шести годин. З особливих умов зберігання - температура від +20С до +80С у захищеному від світла місці. До слова, з 1 березня МОЗ наказом №369 дозволило аби зменшити ризик недовикористання вакцини з уже відкритих флаконів, громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот тощо вакцинувати у випадках, коли під час вакцинальної сесії проти COVID-19:

  • зафіксовано відмову від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;
  • виявлено протипоказання до вакцинації у тих, які прийшли на вакцинальну сесію;
  • кількість людей, що вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання (10 доз з одного флакона) всіх відкритих флаконів з вакциною.

Також головний лікар розповів чи були запити до сімейних лікарів бажаючих зробити щеплення від COVID-19:

"В закладі складається база охочих зробити щеплення від COVID-19, станом на 10.03.2021 р. кількість таких осіб - 25".

За словами Андрія Нечипорука медичний заклад зацікавлений у 100% використанні усіх доз вакцини, тому всіляко буде сприяти інформуванню про залишкові дози:

"Кожен житель м. Шепетівки та Шепетівського району, який задекларований у сімейних лікарів Шепетівського центру ПМСД та бажає вакцинуватись проти COVID-19 повинен звернутись до своєї амбулаторії для внесення його в базу."

Тож, якщо шепетівчани вже стали у чергу на вакцинацію - матимуть шанс щепитись на початку кампанії. Якщо ні, тоді записатись у чергу можна через портал "Дія", мобільний додаток "Дія", гарячу лінію МОЗ та сімейного лікаря з допомогою електронного кабінету.

Останнє редагування 10 березня 2021, 22:30
0
репостів
0
репостів