Уряд вирішив повернутися до адаптивного карантину з наступного тижня

Автор 17 лютого 2021, 14:44

З 24 лютого Україна повертається до адаптивного карантину й буде поділена на чотири рівні («зелений, «жовтий», «помаранчевий» та «червоний») — все, як і раніше, залежить від поширення коронавірусу в області. Про це міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив під час засідання уряду.

«Зелений» рівень передбачатиме перегляд або часткове скасування карантинних обмежень. Його можуть запровадити по всій Україні, якщо рівень захворюваності на ГРВІ та грип щонайменше у 13 областях не перевищуватиме 50% від епідпорогу, передбаченого для цієї області; коефіцієнт виявлених випадків COVID-19 не перевищуватиме 5% від кількості тестувань. Степанов пояснив, що враховувати будуть і показники хворих на грип, адже є люди, які не йдуть робити тести, а просто беруть лікарняний.

«Жовтий» — базовий для всієї країни. Це ті обмеження, які існують зараз. Проте Степанов уточнив, що навіть зробили послаблення — можна проводити масовий захід, якщо для 1 людини є 4 квадратних метри (раніше було 5) й дозволили відвідувати заклади освіти групами понад 20 осіб. Також дозволили проводити матчі з глядачами на трибунах (не понад 50%) й закладам харчування (кафе, ресторани, бари, їдальні) працювати до 00:00 (раніше було до 23:00).

«Помаранчевий» не передбачає додаткових карантинних обмежень, але сигналізує про потенційну небезпеку наближення до «червоного» рівня. Якщо хоча б один наступний показник перевищений, регіон переходить на цей рівень:

  • завантаженість ліжок з киснем понад 65%;
  • протягом 7 останніх днів зробили менше 300 тестів на 100 тисяч населення методом ПЛР та на антиген;
  • кількість шпиталізованих понад 60 на 100 тисяч населення;
  • коефіцієнт виявлення коронавірусу понад 20% (якщо протестували 100 осіб і у понад 20 з них виявили хворобу);
  • зростання загальної кількості шпиталізації протягом останніх 7 днів — понад 50%.

Якщо перевищені хоча б 2 показники, вводиться режим «червоного» регіону. Тоді у регіоні будуть обмеження, які були під час січневого посиленого карантину — заборонена робота закладів громадського харчування, ТРЦ, кінотеатрів, театрів, шкіл (окрім дитсадків та початкових класів). Також закритими будуть продовольчі ринки, магазини, спортзали, басейни. Працюватимуть банки, АЗС, ветеринарні клініки та магазини, аптеки, продовольчі магазини.

Постанова набере чинності з 24 лютого, крім пункту про трибуни на матчах з глядачами — він набуває чинності з 18 лютого. Зазначимо, що тоді відбудеться 1/16 фіналу Ліги Європи між «Динамо» — «Брюгге».

Крім повернення до адаптивного карантину, уряд продовжив дію загальнонаціонального карантину до 30 квітня.

0
репостів
0
репостів