МОЗ пропонуватиме Кабміну ввести повний локдаун з січня 2021 року

Автор 04 грудня 2020, 10:56

Про це сьогодні, під час години запитань до уряду у Верховній Раді, розповів очільник МОЗ України Максим Степанов.

Введення тотального карантину з початку січня 2021 року Степанов пояснив збільшенням хворих на сезонний грип. Пік захворюваності на грип кожного року припадає якраз на кінець січня та у лютому, тож це додатковий тиск на медсистему.

"Усі лікарі розуміють, що з кінця січня і протягом лютого ми очікуємо пік захворюваності на грип. Це сезонний пік, який відбувається з року в рік. Це також призведе до серйозного навантаження на нашу медичну систему. Саме тому до цього періоду треба підійти з мінімально можливими цифрами захворюваності на COVID-19 і, як наслідок, з мінімальною кількістю людей госпіталізованих з COVID-19 в наші лікарні.

На разі ми, як Міністерство охорони здоров'я, не будемо рекомендувати вводити жорсткий карантин до кінця грудня, адже бачимо стабільний приріст нових випадків коронавірусної хвороби без різких стрибків. І ми можемо стверджувати, що наша медична система повністю витримає те навантаження, яке зараз є у зв'язку з COVID-19", - пояснив очільник МОЗ.

Крім того, Максима Степанов запевнив, що до кінця поточного року медична система впорається із навантаженням, однак існує необхідність зменшити показники приросту нових хворих на COVID-19 до мінімально можливих цифр. Тож, введення тотального карантину - необхідність:

"Спираючись на медичні та протиепідемічні показники, ми пропонуємо і будемо пропонувати Уряду України плановий жорсткий карантин з максимальними обмеженнями починаючи з перших чисел січня. Вважаємо, що тривалість такого карантину для максимального ефекту повинна бути протягом трьох тижнів. Ми вважаємо, що такі планові речі можуть нас підготувати, в тому числі, і до сезонного стрибку захворюваності на грип та максимально, ще раз наголошую на цьому, розвантажити нашу медичну систему", - розповів Степанов.

Також очільник МОЗ розповів і про ефективність карантину "вихідного дня":

"Я як Міністр охорони здоров'я стверджую, що згідно з нашими медичними та епідеміологічними показниками ми бачимо ефективність тих карантинних обмежень, які вводились на території країни, в тому числі й карантин вихідного дня."

 Міністр зауважив, що у МОЗ очікували на зменшення динаміки приросту хворих приблизно на 20%, однак в результаті недостатнього дотримання карантинних обмежень українцями, показники отримали дещо менші, ніж очікували:

"Так, ймовірно, ми не досягли максимального ефекту, але ефект зупинки динаміки зростання ми отримали в повному обсязі. Ці епідеміологічні показники також дозволяють нам сказати, що в нас немає необхідності запроваджувати тотальний карантин до кінця грудня, адже наша медична система витримує навантаження, і я впевнений, що вона повністю його витримає до кінця грудня", – сказав міністр.

Нагадаємо, 2 грудня на засіданні Кабінету міністрів прем’єр Денис Шмигаль розповів про відмову від карантину "вихідного дня" та впровадження обмежень по усій країні характерних для «помаранчевої» зони до напрацювання нового рішення щодо карантину в Україні.

Останнє редагування 04 грудня 2020, 11:59
0
репостів
0
репостів