За тиждень безкоштовних тестувань на ВІЛ та гепатит С протестували більше сотні краян

Автор 03 грудня 2020, 11:19
За тиждень безкоштовних тестувань на ВІЛ та гепатит С протестували більше сотні краян Фото ілюстративне

У Хмельницькій області завершився Європейський тиждень тестування на вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) та вірусних гепатитів. Безкоштовні тестування на гепатит С та ВІЛ, окрім Шепетівки, проводили також у Деражні, Хмельницькому та Волочиську.

Директор Хмельницького обласного центру громадського здоров'я Наталія Ткачук, коротко підсумувала результати проведення на Хмельниччині Європейського тижня тестування:

У нашій області тестування на ВІЛ та маркери гепатитів С представники ХОЦГЗ проводили в амбулаторіях у Хмельницькому, Деражні, Волочиську та Шепетівці. Бажаючих пройти тестування не бракувало. За результатами ЄТТ з понад сотні протестованих було виявлено 7 позитивних тестів на гепатит С та 1 – на ВІЛ. Це зайвий раз доводить, що людина може бути інфікована, тривалий час з цим жити, однак не знати про свій статус. Також не всім відомо й про можливість лікування гепатиту С за державні кошти.

У Шепетівці усіх бажаючих тестували 26 листопада у одній із амбулаторій міста. За інформацією обласного центру громадського здоров'я, процедура тестування на ВІЛ дуже швидка. Спершу беруть кров з пальця, а за десять хвилин вже є результат.

Цьогоріч, Всесвітній день боротьби зі СНІДом проходив під девізом «Міжнародна солідарність – спільна відповідальність». Пандемія призвела до того, що значно зменшилася кількість виявлення нових випадків ВІЛ. Нині на обліку в області таких 2275 хворих.

У ХОЦГЗ  розповіли, що безкоштовно пройти тестування на ВІЛ, гепатитів В та С можна в сімейного лікаря, з яким підписано декларацію.

За матеріалами Хмельницької ОДА

Останнє редагування 03 грудня 2020, 11:51
0
репостів
0
репостів