В Україні діятиме карантин "вихідного дня"

Автор 09 листопада 2020, 16:22

Міністерство охорони здоров’я пропонує посилити карантинні заходи. Їх вже найближчими днями розглянуть на засіданні уряду. Про це під час щоденного брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Ми розуміємо, що повний локдаун буде великим випробуванням для економіки України, зокрема для малого і середнього бізнесу. Але нам важливо розірвати ланцюг передачі захворювання. Тому ми ініціюємо введення жорсткого карантину "вихідного дня". Це допоможе зменшити кількість контактів між людьми”, — наголосив очільник МОЗ.

Міністр зазначив, що прогнозно такий карантин діятиме з 00:00 суботи до 00:00 понеділка. Працюватимуть виключно продуктові магазини, аптеки, транспорт, автомобільні заправки та ветеринарні аптеки. Водночас МОЗ ініціює закриття розважальних і торгових центрів у вихідні дні, а також обмеження роботи ресторанів до режиму "на виніс".

Припинити самоізоляцію дозволяється за таких умов: відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів, рахуючи з 10-го дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження; відсутність клінічних проявів ГРЗ протягом 3 днів з 10-го дня від дати взяття матеріалу (у разі позитивного результату на COVID-19 методом ПЛР) без лабораторного обстеження; відсутність клінічних проявів ГРЗ за умови отримання одного негативного результату тестування методом ПЛР. У разі наявності одного із критеріїв рекомендовано припинити самоізоляцію.

Українські клініки з понеділка припиняють приймати на планові операції, переходять лише на лікування пацієнтів із COVID-19, повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Ми будемо робити все можливе для того, щоб врятувати систему охорони здоров’я від колапсу і не зупиняти нашу економіку», – сказав Ляшко.

Головний санітарний лікар оцінив ситуацію з COVID-19 в Україні як «вкрай напружену».

0
репостів
0
репостів