У Хмельницькому бракує обладнання для тестувань на COVID-19, а у Шепетівці - кисню та ліфта для транспортування хворих

Автор 30 вересня 2020, 16:50
У Хмельницькому бракує обладнання для тестувань на COVID-19, а у Шепетівці - кисню та ліфта для транспортування хворих Фото Валерія Сивоконюка

Про дооснащення обладнанням обласної лабораторії та навантаження написали у ДУ "Хмельницький ОЛЦ МОЗ України". Про проблеми в Шепетівській ЦРЛ розповів Валерій Сивоконюк, це, насамперед, нестача кисню для пацієнтів з діагнозом COVID-19 та їх транспортування у відділення для лікування.

ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» надає інформацію про кількість проведених досліджень щодо діагностування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, протягом 29 вересня 2020 року, методом ПЛР:

  • досліджено 672 біопроби, з них 225 позитивних результатів. Із загальної кількості проб досліджено 162 проби від хворих на пневмонію, з яких 64 - позитивні.

Одночасно лабораторія інформує про залишок необроблених біопроб станом на 29 вересня - 1557 штук.

"Потужність вірусологічної лабораторії складає близько 500-600 проб на добу, а щоденний прийом біоматеріалу від мобільних бригад складає близько 700-900 шт., що призводить до значної кількості необроблених біопроб. 

Зазначена ситуація буде усунута лише при наявності дооснащення лабораторії шляхом закупівлі додаткового обладнання (двох-трьох ампліфікаторів, орієнтовна вартість одного - 900 000 грн).

Враховуючи ситуацію, що склалась, ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» просить поставитись із розумінням до фактів затримки у наданні результатів лабораторних досліджень" - розповіли в установі.

Для порівняння, 22 вересня лабораторія опрацювала 510 проб, збільшуючи потужність до 664 станом на 26 вересня. Враховуючи постійне збільшення кількості прийому проб та складнощі з їх опрацюванням, маємо в результаті неточності по кількості виявлених хворих станом на тепер.

Тим часом, у Шепетівській ЦРЛ, яка з 27 серпня розпочала прийом хворих на COVID-19, скаржаться на нестерпні умови праці.

Зокрема, Валерій Совоконюк, завідувач відділенням анестезії та інтенсивної терапії лікарні, нарікає та відсутність ліфта та достатньої кількості кисню, оскільки хворих сюди доставляють не тільки з Шепетівки, району, а й з Нетішина, Полонного, Білогір'я:

"Друзі здалеку почав, але біда! У нас в роботі вже 5 апаратів ШВЛ! Залишився один! Кисневої станції нема! Ліфта нема! Ніколи не був в паніці! Повірте мені, що буде ситуація, коли ми не зможемо допомогти вашим рідним людям! Але дуже прошу дзвонити не до мене, а до очільників! Нехай докупляють апарати! Розширюють на два поверхи! Добавляють ставки! Виплачують заборгованість! Я про це попереджував, ще в березні!"

Станом на 29 вересня завантаженість ліжкомісць у закладах, що надають допомогу хворим з COVID-19, по області складає 65,8% та поки продовжує зростати, тиждень тому показник сягав 63,2%.

Останнє редагування 30 вересня 2020, 16:50
0
репостів
0
репостів