На Шепетівщині за останні 20 років грибами отруїлося 49 чоловік, з них 11 померло

Автор 21 вересня 2020, 22:59

Із початку 2020 року в Україні зареєстровано 60 постраждалих осіб внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них одна людина померла.

Постраждалих зареєстровано у Донецькій, Дніпропетровській областях - 8 осіб; у Рівненській, Вінницькій Чернівецькій та Чернігівській областях по 5 осіб; у Черкаській області - 4 особи; у Волинській області - 3 особи, (1 летальний); у Полтавській області - 3 осіб; у Житомирській, Закарпатській, Харківській, Херсонській, Львівській областях по 2 осіб; у Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській та Сумській областях по 1 особі.

У місті Шепетівка та районі за останні 20 років отруїлося грибами 49 чоловік і 11 з них померло. Так, мабуть, дехто пам'ятає про випадок отруєння грибами в сім'ї в с.Судилків, де отруїлося 6 чоловік блідою поганкою, яку сплутали з печерицями, з них 4 дітей померло. Отруїлися та померли батько з сином в с. Городище. Також було масове отруєння грибами в сім'ї (8 чоловік), які разом з родичами з Донеччини збирали та вживали в їжу піддубці, що відносяться до умовно-їстівних грибів. На щастя, всі одужали. А три роки тому отруїлася та померла від вживання блідої поганки мешканка м. Шепетівки.

Страви з грибів є у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України.

Дотримання правил збирання, приготування грибів - справа відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити отруєння.

Як не отруїтися грибами:

  1. Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
  3. Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  4. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  5. Не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними.
  6. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  7. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  8. Не куштуйте сирі гриби.
  9. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  10. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  11. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  12. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Не рекомендовано вживати гриби:

  • жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

Щорічно найбільше смертельних випадків отруєння грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки. Але є й інші гриби, що можуть призвести до важкого отруєння та летальних результатів. Тому під час грибного сезону важливо навчитися відрізняти, які гриби є отруйними та навіть смертельно небезпечними.

За матеріалами Шепетівського міськміжрайонного відділу ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»

Останнє редагування 21 вересня 2020, 23:22
0
репостів
0
репостів