Постраждалих зареєстровано у Донецькій, Дніпропетровській областях - 8 осіб; у Рівненській, Вінницькій Чернівецькій та Чернігівській областях по 5 осіб; у Черкаській області - 4 особи; у Волинській області - 3 особи, (1 летальний); у Полтавській області - 3 осіб; у Житомирській, Закарпатській, Харківській, Херсонській, Львівській областях по 2 осіб; у Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській та Сумській областях по 1 особі.
У місті Шепетівка та районі за останні 20 років отруїлося грибами 49 чоловік і 11 з них померло. Так, мабуть, дехто пам'ятає про випадок отруєння грибами в сім'ї в с.Судилків, де отруїлося 6 чоловік блідою поганкою, яку сплутали з печерицями, з них 4 дітей померло. Отруїлися та померли батько з сином в с. Городище. Також було масове отруєння грибами в сім'ї (8 чоловік), які разом з родичами з Донеччини збирали та вживали в їжу піддубці, що відносяться до умовно-їстівних грибів. На щастя, всі одужали. А три роки тому отруїлася та померла від вживання блідої поганки мешканка м. Шепетівки.
Страви з грибів є у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України.
Дотримання правил збирання, приготування грибів - справа відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити отруєння.
Як не отруїтися грибами:
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Не рекомендовано вживати гриби:
- жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Щорічно найбільше смертельних випадків отруєння грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки. Але є й інші гриби, що можуть призвести до важкого отруєння та летальних результатів. Тому під час грибного сезону важливо навчитися відрізняти, які гриби є отруйними та навіть смертельно небезпечними.
За матеріалами Шепетівського міськміжрайонного відділу ДУ «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»