Відбулося спільне засідання оперативного штабу КНП “Шепетівська ЦРЛ”

Автор 20 березня 2020, 14:04

Вчора, 19 березня відбулося спільне засідання оперативного штабу КНП “Шепетівська ЦРЛ” по запобіганню занесення та поширення випадків ГРХ спричинених коронавірусом під керівництвом головного лікаря Валентини Савчук з керівниками Шепетівського ЦПМСД на чолі з Андрієм Нечипоруком та керівником Шепетівського відділу поліції Олександром Фурманюком.

У своєму виступі Олександр Фурманюк наголосив на необхідності визначення тактики подальших спільних дій та необхідність привернути увагу широких верств населення до цих актуальних питань.

Валентина Савчук довела до відома присутніх інформацію про виконану роботу протягом останніх трьох тижнів по запобіганню поширенню у Шепетівському районі захворювань на ГРХ викликаних коронавірусом та зазначила, що протягом цього періоду видано три накази головного лікаря КНП “Шепетівська ЦРЛ”, згідно яких розроблено «Протиепідемічний план заходів КНП «Шепетівська ЦРЛ» щодо запобігання поширення ГРХ, спричинених коронавірусом 2019 nCoV» , проведено навчання медичного персоналу: окремо лікарів, медсестер та молодших медсестер. Розроблено та опрацьовано алгоритм дій медичного персоналу при поступленні хворого з підозрою на ГРХ спричинені коронавірусом. Розроблено та затверджено маршрут пацієнта з підозрою на COVID-19, що госпіталізований до КНП “Шепетівська ЦРЛ”. Розглянуто та затверджено план розгортання та перепрофілювання ліжок для госпіталізації хворих на ГРХ спричинені коронавірусом: визначення приміщень для ізоляції хворих, які відповідають визначеному випадку COVID-19 та визначення приміщень для обсервації контактних осіб без ознак захворювання, сформовані бригади медичних працівників, які будуть залучені для допомоги хворим з ГРХ.

Також Валентина Миколаївна зауважила що на наші звернення до керівників міста та району про виділення коштів для забезпечення медичних працівників засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими засобами, медикаментами для невідкладної медичної допомоги у лютому було виділено 50 тис. грн. із районного бюджету та придбано засобів індивідуального захисту на суму 20 тис. грн. (одноразові маски, рукавички, респіратори, захисні окуляри, комбінезони та ізоляційні халати), які були розподілені в інфекційне відділення та відділення невідкладної медичної допомоги. На суму 20 тис. грн. були придбані дезінфекційні засоби та на 10 тис. грн. – запас медикаментів. Це недостатньо, тому надіслані по два рази листи до керівників міста та ОТГ району з проханням виділити додатково кошти на придбання засобів індивідуального захисту медичного персоналу та дезінфікуючих засобів.

18.03.2020р. буда зібрана позачергова сесія районної ради, на якій для нашого закладу було додатково виділено 135 тис. грн.  із районного бюджету та бюджетів ОТГ для придбання засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів. Також 17.03.2020р. на засіданні виконавчого комітету Шепетівської міської ради були виділені кошти із резервного фонду міського бюджету в сумі 50 тис. грн.

Спільно було виділено 185 тис. грн., на які замовлено засоби індивідуального захисту, медикаменти, дезінфікуючі засоби.

19.03.2020р. із обласної бази спецмедпостачання отримано обладнання для інфекційного відділення та одноразові маски для медичного персоналу.

Валентина Савчук у своїй доповіді також акцентувала увагу на дотриманні у підрозділах КНП “Шепетівська ЦРЛ” карантинного режиму: згідно наказу головного лікаря відмінено всі планові оперативні втручання, лікування у відділенні денного стаціонару та планові профілактичні медичні огляди.

В свою чергу, згідно Постанови Кабінету Міністрів від 11.03.2020 року № 211 «По запобіганню занесенню випадків ГРХ спричинених коронавірусом», наголошуємо на необхідності не припиняти проведення заходів, пов’язаних з:

  • Наданням медичної допомоги через ускладнений перебіг вагітності ,
  • Наданням медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим
  • Надання медичної допомоги у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я при онкологічних захворюваннях.
  • Надання паліативної медичної допомоги в стаціонарних умовах
  • Інших невідкладних та термінових заходів з госпіталізації планових операцій, коли їх припинення (відтермінування) несе серйозний ризик життю та розвитку життєзагрожуючих станів.

Заступник головного лікаря з медичної частини Людмила Юрчишина довела до відома присутніх наказ МОЗ України від 13.03.2020р. №663 “Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19”. 

Колектив лікарні підтримує ініціативу приватного підприємця Наталії Завістовської та БО “БФ “Зміцнення громад” Тетяни Василик про збір коштів для придбання апарату штучної вентиляції легень, який вкрай необхідний при наданні медичної допомоги хворим з важкими пневмоніями. Тому Валентина Савчук закликала усіх керівників відділень долучитися до даної акції.

Головний лікар Шепетівського ЦПМСД  Андрій Нечипорук та його заступник Лілія Макарчук ще раз акцентували увагу присутніх у залі на необхідність суворого дотримання наказу МОЗ України від 13.03.2020р. №663 “Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19” та на необхідності доопрацювати маршрут пацієнта при наданні допомоги хворому з підозрою на COVID-19.

Валентина Савчук довела до відома присутніх, що у Шепетівській ЦРЛ щоденно проводиться моніторинг хворих, які перебувають на стаціонарному лікуванні з діагнозами ГРВІ та пневмонії. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року росту захворюваності немає. Інфекційне відділення розгорнуте на 25 ліжок, перебуває на лікуванні 20 хворих.

Також акцентувала увагу, що в першу чергу потрібно попередити  розповсюдження захворювання шляхом самоізоляції та суворого дотримання правил особистої гігієни.

Шепетівська ЦРЛ

Останнє редагування 20 березня 2020, 14:09
0
репостів
0
репостів