Шепетівщина сьома за кількістю випадків захворюванню на кір у цьому році

Автор 04 серпня 2019, 13:59

У 2019 році (станом на 01.08.2019) у Хмельницькій області зареєстровано 4069 випадків кору, а також 2 летальних випадки (Городоцький та Деражнянський райони), в тому числі померла одна дитина віком три тижні. Такі данні навів «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

На Шепетівщині у цьому році вже зафіксовано 218 випадків захворювання на кір, в той час як за весь 2018 рік було 52 випадки. За цим показником ми сьомі у області.

Кір (лат. morbilli; англ. measles / rubeola) — антропонозна інфекційна хвороба, яку спричинює вірус з роду Morbillivirus. Характеризується вираженою автоінтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини (плями Копліка) і папульозно-плямистим висипом на шкірі. Це одне з найбільш заразних вірусних захворювань, його індекс контагіозності наближався до 100 % у довакцинальний період, найбільш сприятливими до кору були діти, тому відносили хворобу до так званих дитячих інфекційних хвороб.

Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист — вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина має отримати дві дози КПК-вакцини.

Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей відповідно до термінів Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватись за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики.

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями у країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–98%.

0
репостів
0
репостів