У психлікарні на Шепетівщині незаконно утримують пацієнтів

Автор 14 червня 2019, 12:54

Співробітники Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та громадські монітори відвідали психіатричне відділення Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 2, яке розташоване у с. Городище Шепетівського району Хмельницької області.

Під час візиту було виявлені випадки, які можуть свідчити про незаконну госпіталізацію та лікування пацієнтів у відділенні. Так, пацієнта, щодо якого ухвалене рішення суду від 22.03.2019 про відмову в поміщенні до психіатричного закладу, й досі знаходиться в медичному закладі та отримує лікування.

Стосовно іншого пацієнта Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області ще 10.07.2018 виніс ухвалу щодо припинення надання примусових заходів медичного характеру. Цей пацієнт усвідомленої згоди на лікування не надавав і під час спілкування висловив наполегливе бажання залишити заклад. Така практика свідчить про порушення права на свободу та особисту недоторканість (стаття 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод).

В лікарні були відсутні основні препарати для лікування судомних нападів, хоча у відділенні є пацієнти, яким необхідний безперервний прийом вказаних медикаментів.

Також виявлено порушення правил пожежної безпеки та санітарно-гігієнічних норм, відсутність позитивного терапевтичного середовища. Палати без дверей, брудна і запрана постільна білизна, відсутній порошок для прання.

Звіт за результатами моніторингового візиту буде направлено до відповідних органів влади та правоохоронних органів.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Останнє редагування 14 червня 2019, 20:13
0
репостів
0
репостів