Можлива друга хвиля захворювання на кір

Автор В. Костюк 28 грудня 2018, 11:43

На Шепетівщині з початку 2018 року зареєстровано 49 випадків захворювання на кір — занедужало 15 дорослих та 34 дитини. По місту маємо 27 випадків захворювань, а по Шепетівському району — 22 випадки. У 28 пацієнтів кір було підтверджено лабораторно, а у 18 випадках діагноз було поставлено за клінічними показниками.

Втім, у вересні, жовтні й листопаді поточного року випадків захворювання на кір у нашому краї не зареєстровано. Разом з тим в Україні, особливо у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Вінницькій та інших областях, захворюваність кором має епідемічний характер. З початку року від цього небезпечного захворювання в Україні померло 15 осіб. Тільки за останній тиждень ріст захворюваності склав 11,5 відсотка від загальної кількості хворих. Тому є реальна загроза виникнення другої хвилі захворюваності й на Шепетівщині. Отож буде не зайвим ще раз нагадати про кір.

Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому заразитися можна, перебуваючи в одному приміщенні з хворим. На кір хворіють лише люди і зараження відбувається тільки від людини до людини. Зазвичай на кір хворіють один раз, повторні випадки трапляються вкрай рідко. Заразитися може будь-яка людина, що не має імунітету.

Від моменту зараження до захворювання минає від 7 до 21 дня. Це прихований період хвороби. Рожеві крапкові висипання з’являються на другий-третій день. На слизовій оболонці ясен, щік та губ можна побачити білуваті цятки ще до появи висипу на тілі.

На 4-5 день хвороби на шкірі голови, обличчі, за вухами з’являється висип, що розповсюджується на тіло, руки й ноги. У цей період стан хворого може погіршуватися.

Основним способом профілактики є вакцинація, яка забезпечує захист від кору. В Україні застосовується комбінована вакцина для профілактики одразу від трьох хвороб — кору, епідемічного паротиту та краснухи.

Якщо ж дитина чи доросла людина захворіла, то хворого обов’язково треба ізолювати, а за тими, хто контактував з ними, проводиться медичний нагляд з метою раннього виявлення кору.

В.КОСТЮК, завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень, лікар-епідеміолог Шепетівського міськміжрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».

0
репостів
0
репостів