Лікарі славутської лікарні вимушені йти у відпустку за власний рахунок

Автор 17 жовтня 2024, 15:48

За участю міського голови Славути та керівництва Славутської міської лікарні, 16 жовтня, відбулась онлайн нарада із представниками Національної служби здоров’я України. На порядку денному – проблемні питання міської лікарні, пов’язані головним чином із державним фінансуванням.

Зокрема йшлося про ряд пакетів медичних гарантій (№ 3, 4, 5, 9, 47, 60), які надаються у Славутській міській лікарні.

Найбільше увагу було акцентовано на ситуації із надання медичної допомоги у разі гострого мозкового інсульту - так званого «інсультного пакета». НСЗУ не покриває повністю витрати на надання якісної меддопомоги пацієнтам при гострому інсульті у стаціонарних умовах, і це на фоні постійного зростання таких хворих. Наразі ліарня недоотримує від Національної служби здоров’я 1,6 млн. грн щомісяця.

Як зазначили у НСЗУ, з 1.10.2024 року буде застосовуватися коефіцієнт 0,39 (коригувальний показник, який залежить від складності медичної послуги, обсягу використання ресурсів для її надання тощо), аргументуючи, що це крайня необхідність:

 «Такі заходи були вжиті через недостатність бюджетних коштів, і хоча НСЗУ надсилала свої пропозиції для уряду щодо даної ситуації, але на жаль, вони не були підтримані. Тому заручниками у певних обставинах є і ми, так само як і засновники та керівники закладів», - повідомили у Службі здоров’я України.

463433480 947059857465543 5889561383641034735 n

Керівник лікарні Леонід Радзивілюк зазначив, що із розумінням ставиться до викликів, які сьогодні є у нашій державі та брак коштів, але ж і хворі повинні отримувати належні медичні послуги, а медичні працівники – відповідну заробітну плату:

«Наш заклад доволі потужний – це майже 300 ліжок. Проліковано вже більше 340 випадків інсультів. Доведений нашому закладу коефіцієнт 0,39 – дуже низький. Сьогодні він ледь «покриє» 60% заробітної плати працівників. Тому, ми усім колективом вимушені йти у відпустку за власний рахунок, аби зберегти робочі місця. Навряд чи ми зможемо виплатити заробітну плату у грудні в повному обсязі і забезпечити безкоштовний лікувальний процес, адже сьогодні декларується, що медична допомога має бути безкоштовною. Крім того, ми сьогодні готуємося відкривати реабілітаційне відділення – це вимога часу, але де взяти на це кошти? Виникає багато питань».

Міський голова Василь Сидор також озвучив свою стурбованість ситуацією перед представниками НСЗУ, а також наголосив на тому, що не зважаючи на труднощі, у лікарні постійно працюють над покращенням матеріально-технічної бази та виконують норми, встановленні НСЗУ:

 «Ми повинні мати ясну картину та бачити перспективу, щоб знати, на що розраховувати, зокрема і на наступний рік. Зі свого боку ми здійснюємо видатки з бюджету на ремонти приміщень, безпекову складову, комунальні платежі та інші витрати, які також лягають на нас величезним тягарем. Хотів би щоб ми в цьому плані спілкувалися та знаходили розуміння. Ми відповідально відносимося до медичних послуг та максимально зацікавлені, щоб вони надавалися в повному обсязі та якісно».

Пресслужба Славутського МВК.

0
репостів
0
репостів