60-річна мешканка Шепетівщини посмакувала дикорослими печерицями та потрапила до лікарні

Автор 10 жовтня 2024, 14:10

На Хмельниччині — друге отруєння дикорослими грибами за неповний тиждень. Цього разу постраждала 60-річна мешканка Шепетівського району. Про це розповіли у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

В обідню пору 9 жовтня жінка посмакувала відвареними дикорослими печерицями. Вже за кілька годин у неї виникла загальна слабкість, багаторазова блювота та діарея. 

Одразу звернулася до лікарів та каретою “екстреної” медичної допомоги її доправили до відділення невідкладної медичної допомоги КНП «Шепетівська БЛ».

Станом на ранок 10 жовтня постраждалу перевели до терапевтичного відділення цього ж закладу. Наразі жінка з ознаками інтоксикації організму перебуває у стані середньої важкості та отримує відповідне лікування. 

Цьогоріч, внаслідок отруєння грибами постраждали уже п’ятеро осіб, четверо із них — у Кам’янець-Подільському районі. Тоді причинами отруєння була маремуха (мухомор червоніючий). 

Як правильно збирати гриби

Звичайно ж, фахівці рекомендують надавати перевагу грибам, які вирощені промисловим способом. Однак, якщо ви є прихильником “тихого” полювання, вам не завадить знати кілька правил зі збирання грибів. Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;

Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;

Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;

Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.

Як готувати та їсти гриби:

Гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;

Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;

Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.

Кому слід обмежити або й взагалі відмовитись від вживання грибів:

  • діти;
  • вагітні;
  • літні люди;
  • ослаблені люди;
  • люди з проблемами травної системи.

Симптоми отруєння:

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.

Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

  • різкий біль у животі;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • галюцинації;
  • холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  • судоми;
  • задуха;
  • марення;
  • зниження пульсу, запаморочення.

Що робити при отруєнні:

1.   негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте про:

  • симптоми;
  • причину отруєння;
  • що вже робили для допомоги отруєному.

2.  промийте шлунок чистою водою:

  • випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання;
  • повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

3.   прийміть сорбенти;

4.   дотримуйтеся постільного режиму.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Останнє редагування 10 жовтня 2024, 14:16
0
репостів
0
репостів