На Хмельниччині зафіксовано першу смерть через гарячку Західного Нілу

Автор 24 вересня 2024, 17:43

В останній час з різних областей України все частіше почали з'являтись повідомлення про виявлення серед людей гарячки Західного Нілу. Дане захворювання не оминуло Хмельницьку область.

З 1 вересня цього року на лікуванні у Хмельницькій інфекційній лікарні з підтвердженим діагнозом гарячки Західного Нілу лікувались 6 пацієнтів - 4 чоловіка та 2 жінки. Всі пацієнти при госпіталізації скаржились на різке підвищення температури тіла до 39,9 С, головний біль, біль у горлі, м'язах, суглобах і спині, слабкість, нудоту.  У 4 із них був діагностований менінгоенцефаліт, 2 пацієнтів мали гарячково-суглобову форму хвороби.

Вік захворівших від 20 до 70 років, 5 із них жителі міста. Всі пацієнти були обстежені лабораторно, кров на аналізи направлялась до Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

5 пацієнтів після лікування виписані з одужанням, одну із пацієнток лікарям не вдалося врятувати через пізнє звернення за медичною допомогою та розвиток важкого ускладнення гарячки – менінгоенцефаліту.

Відомо про ще один випадок лихоманки у чоловіка, який лікувався в іншому лікувальному закладі міста Хмельницького.

В Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесений до I групи особливо небезпечних інфекцій і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до IV групи ризику. За своєю будовою вірус подібний до інших вірусів, що спричиняють енцефаліти, та вірусу гарячки Денге.

Головним джерелом і резервуаром гарячки Західного Нілу в природі є птахи (переважно перелітні), у крові яких високі концентрації вірусу циркулюють від 14 до 200 днів. Переносники захворювання – певні види комарів, що інфікуються під час харчування кров'ю, а потім з укусами можуть інфікувати тварину або людину. Вкрай рідко в людей можливе контактне зараження кров'ю хворих тварин. Від людини до людини захворювання не передається.

Хвороба починається гостро - з ознобу і швидкого підвищення температури тіла, що супроводжується симптомами інтоксикації. Гарячковий період триває від 2 до 6 днів. Загалом клінічний перебіг хвороби сприятливий. При важкому перебігу може розвиватися менінгіт або енцефаліт.

Для індивідуальної профілактики гарячки Західного Нілу застосовують захисний одяг, захисні сітки на вікнах, репеленти, специфічної профілактики захворювання, зокрема вакцини, не розроблено.

Хмельницька інфекційна лікарня

0
репостів
0
репостів