Від лептоспірозу зараз лікується 4 хворих: двоє захворіли під час купання

Автор 13 серпня 2024, 15:06

Хмельницька область залишається ендемічною зоною по лептоспірозу і щороку в області реєструється певна кількість хворих на лептоспіроз. Так, в 2022 році в області зареєстровано 19 випадків захворювання, в 2023 році — 25. Проте, в цьому році протягом останніх місяців почастішали випадки госпіталізації хворих молодого віку з важкими проявами хвороби.

В 2022 році в Хмельницькій інфекційній лікарні на лікуванні перебувало 14 хворих на лептоспіроз, 1 хворий помер; в 2023 році також проліковано 14 хворих, був 1 летальний випадок.

Від початку 2024 року в лікарні перебувало на лікуванні 8 хворих на лептоспіроз, на сьогоднішній день знаходиться 4 хворих віком від 17 до 44 років.

Пік захворюваності припадає на весну і літо, однак випадки реєструються впродовж року. Збудник, що викликає лептоспіроз у людини, потрапляє в організм через тріщини, порізи та рани на шкірі, слизові оболонки ротової порожнини, носу, очей.

Захворіти можна під час купання (що, до речі, стало причиною хвороби двох останніх госпіталізованих хворих) та риболовлі у заражених водоймах, під час виконання сільськогосподарських робіт, при контакті з інфікованими тваринами. Спричинити захворювання може вживання зараженої їжі і води.

Починається хвороба раптово, зазвичай, із високої температури тіла до 39-40 градусів, турбують виражена слабкість, головний біль, біль у м’язах, особливо характерні болі в литкових м’язах, жовтяниця, зменшення кількості сечі. Грізними ускладненнями хвороби є гостра ниркова недостатність, гостра печінкова недостатність, менінгіт, пневмонія.

Для профілактики лептоспірозу необхідно вакцинувати домашніх та сільськогосподарських тварин; уникати купання в стоячих водоймах та риболовлі в них; не вживати воду з відкритих потенційно небезпечних джерел; знищувати гризунів у особистих приміщеннях та місцях тримання свійських тварин.

Якщо у Вас з’явились вище перераховані симптоми, був відповідний епідеміологічний анамнез слід негайно звернутися до лікаря для своєчасної діагностики та лікування! Невчасне звернення за медичною допомогою може коштувати життя!

В Хмельницькій інфекційній лікарні прийом лікаря-інфекціоніста проводиться цілодобово і Ви завжди можете отримати кваліфіковану консультацію і медичну допомогу.

Лікар-інфекціоніст Юлія Гетьман

0
репостів
0
репостів