Половина з досліджених епідеміологами кліщів на Хмельниччині були інфіковані

Автор 09 квітня 2024, 12:57

Щороку навесні із настанням тепла зростає інтенсивність іксодових кліщів. Найбільш активні ці небезпечні комахи у квітні–червні та серпні–жовтні. Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних для людей і тварин захворювань, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща.

Під час пресбрифінгу генеральний директор ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”, головний державний санітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич повідомив, що протягом 2023 року фахівці лабораторії особливо-небезпечних інфекцій установи дослідили 231 кліща, 79 з них (або 34 %) були інфіковані бореліями, тобто були носіями кліщового бореліозу (хвороби Лайма).

З початку цього року станом на 8 квітня мешканці області принесли на дослідження уже 22 кліщів, 11 з них були інфіковані (50 %). За аналогічний період минулого року наша лабораторія прийняла на дослідження 16 комах, 9 були позитивними (56 %).

Якщо вас вкусив кліщ, необхідно якнайшвидше здати його на аналіз до лабораторії. Це допоможе визначити, чи була комаха інфікована, і якщо так — вчасно розпочати лікування. Адже укус інфікованого бореліями кліща може призвести до жахливих наслідків для організму.

Зокрема, це може позначитися на роботі серцево-судинної, нервової системи, опорно-рухового апарату. До речі, здати кліщів на дослідження можна у лабораторії особливо-небезпечних інфекцій за адресою: м. Хмельницький, вул. Храновського, 12. Вартість дослідження — 202 грн. 92 к. Результат буде готовий протягом доби.

Як уберегтися від кліщів:

  • Для прогулянки варто обирати закритий одяг, взуття й не забути про головний убір.
  • Для захисту скористайтеся репелентом — спеціальним засобом (найчастіше у формі аерозолю), що відлякує кліщів. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно, якщо буде така потреба.
  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву.
  • Ретельно оглядайте себе та своїх близьких щодвігодини під час прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: комаха виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.
  • Одразу після повернення додому ще раз огляньте близьких, дітей і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням.
  • Удома виперіть і попрасуйте одяг та речі, якими користувалися на прогулянці.
  • Якщо на природу брали домашнього улюбленця — його також слід оглянути на наявність кліщів.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Алгоритм дій, якщо ви виявили на тілі кліща:

  • не натискайте;
  • не виривайте;
  • не заливайте олією або спиртом;
  • зверніться до травмпункту чи найближчого медичного закладу, де вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій;
  • якщо поблизу немає лікаря, акуратно викрутіть кліща обертальними рухами пінцетом або через марлю;
  • продезинфікуйте місце укусу;
  • здайте кров на антитіла;
  • за потреби — пройдіть імунотерапію.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами, найпоширеніші з яких — кліщовий енцефаліт й бореліоз (хвороба Лайма).

Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, а й якщо випадково його розчавити або розчухати місце укусу.

Протягом 3 тижнів після укусу цієї комахи спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння шкіри навколо місця укусу, що продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

0
репостів
0
репостів