Школярів Шепетівщини анонімно опитали щодо вживання тютюну: які результати

Автор 18 березня 2024, 15:32

Щоб мотивувати учнів підліткового віку до вироблення здорових харчових звичок та попередити вживання тютюнових виробів фахівці Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб проводять зустрічі у навчальних закладах області. Зокрема, протягом березня завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Леонід Вальоса та завідувачка відділення моніторингу факторів навколишнього середовища Зоя Мамонтова відвідали 3 заклади загальної середньої освіти у Шепетівському районі – у с. Квітневе, м. Шепетівка та с. Судилків.

Щороку у третій тиждень березня світ відзначає Міжнародний тиждень підлітків. Ця соціально-інформаційна акція, започаткована у США 8 років тому. Має на меті сформувати у молодого покоління розуміння значущості власного здоров’я та дбайливого ставлення до нього. Адже емоції та психологічний стан дитини часто не встигають за фізичним дорослішанням. На підлітків надзвичайно легко вплинути та схилити до необдуманих вчинків. Тому як батькам, так і педагогам, важливо саме в цьому віці приділяти «вже не дітям, але й ще не дорослим» якомога більше уваги.

Під час зустрічей Леонід Вальоса розповів підліткам про важливість профілактики неінфекційних захворювань (НІЗ) та основи здорового харчування школярів. Адже одним із чинників розвитку НІЗ є незбалансоване харчування та згубні харчові звички. Нагадав про необхідність дотримання принципів «тарілки здорового харчування», питного режиму, балансу солі та цукру в раціоні.

Зоя Мамонтова під час спілкування зі здобувачами освіти, загострила увагу на хворобах серцево-судинної, дихальної та нервової систем, чинниками виникнення яких є тютюнопаління, в тому числі, електронні сигарети. Окреслила ситуацію з поширеністю цієї згубної звички у світі, в Україні та нашій області. Акцентувала увагу на забороні вживання тютюнових виробів у громадських місцях, до яких належать і території навчальних закладів.

До зустрічі з учнями Судилківського ліцею доєдналася завідувачка АЗПСМ №2 КП «КНП Шепетівський центр ПМСД» Ольга Гренішена. Вона ознайомила присутніх з макетом «механічного курця». Під час демонстрації його роботи присутні побачили, скільки дьогтю осідає в легенях після викуреної лише однієї сигарети.

У двох навчальних закладах відбулося анонімне опитування учнів щодо вживання тютюну. Аналіз анкет показав, що у кожній третій родині хтось із дорослих курить – зі 106 опитаних у 31 сім’ї є курці.

КП «КНП Шепетівський Центр первинної медико-санітарної допомоги»

0
репостів
0
репостів