У Шепетівці лікарі не змогли врятувати пацієнтку, але вона врятує кілька інших життів

Днями медичний консиліум шепетівської лікарні констатував смерть мозку однієї з пацієнток. Попри зусилля медиків врятувати її життя не вдалося. Однак завдяки жінці можна врятувати життя чотирьом іншим пацієнтам.

Родичі померлої дали згоду на посмертне донорство. І в Шепетівку негайно прибула команда київських і львівських трансплантологів. Про це подовідомив у себе на сторінці завідувач Відділення анестезіології та інтенсивної терапії Сивоконюк Валерій Вікторович.

Хочу подякувати та вшанувати донора та її родичів, що дали дозвіл на проведення вилучення певних органів. Надіюсь, що це дасть змогу врятувати чотири людських життя. Дякую усім лікарям та медичним працівникам, що приймали участь в цьому.

За його словами, восьмого березня 52-річна жителька Шепетівського району впала з велосипеда та отримала черепно-мозкову травму. Наші нейрохірурги її прооперували. Проте травма нанесла велику шкоду головному мозку і за допомогою спеціальної апаратури ми констатували смерть мозку у пацієнтки. Ото ж зі згоди родичів її органи пересадили чотирьом людям.

Серце "поїхало" в Інститу серця у Київ. За кілька годин його пересадили молодій людині. А львівська бригада лікарів забрала печінку і дві нирки — ці органи пересадили також молодим людям.

Трансплантацію виконав лікар-кардіохірург Борис Тодуров спільно з командою лікарів Інституту серця. Йому асистувала бригада зі Львова та шепетівські хірурги.

Приємно було працювати в операційній з Тодуровим Борисом Михайловичом м. Київ. Бригадою Львова. Ви фахівці своєї справи. Приємно, що асистентом приймав участь в операції наш судинний хірург Шатравін Дмитро Михайлович.

Також Валерій Вікторович подякував трансплант координаторам Романюку Роману Юрійовичу та Левчук Оксані Петрівні, а також головному лікарю шепетівської лікарні Савчук Валентині Миколаївні та медичному директору Костюк Світлані Володиміровні, за те що що пройшли нелегкий шлях бюрократичної тяганини.

Але сама велика подяка колективу Відділення анестезіології та інтенсивної терапії , що до кінця боролися за життя пацієнтки. 

Як виконується підбір пари донор-реципієнт

У разі констатації смерті мозку трансплант-коордмнатор має отримати згоду від родичів пацієнта на донорство органів. Якщо таку згоду отримано, то всі медичні дані донора вносяться в закриту систему — ЄДІСТ. Ця система створена для автоматичного підбору пар донор-реципієнт з обмеженим людським фактором.

Коли система отримала дані, вона їх автоматично співставляє та повідомляє про реципієнтів, які підходять, Український Центр трансплант-координації Український центр трансплант-координації. Далі УЦТК повідомляє про всіх реципієнтів трансплант-координатора Центру трансплантації. Трансплант-координатор дзвонить реципієнтам, повідомляє про те, що є донор, і викликає реципієнтів до Центру.

Кожному пацієнтові, який може стати реципієнтом, виконують тести на сумісність для того, щоб визначити, чи остаточно підходять донорські органи реципієнтові та чи не виникне в подальшому реакцій відторгнення донорських органів.

Серед всіх пацієнтів обирають реципієнта, який підходить найбільше за тестами на сумісність. Цей пацієнт проходить дообстеження та готується до трансплантації.

Останнє редагування 18 березня 2024, 20:16

Відео

0
репостів
0
репостів