Всесвітній день боротьби зі СНІДом: як у Шепетівці працює кабінет довіри

Автор 01 грудня 2023, 14:38

Традиційно 1 грудня увесь світ відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом та порозуміння з ВІЛ-інфікованими, який вперше відзначався у 1988 році з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Головна мета цього дня – звернути увагу суспільства на проблеми соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу, підвищити обізнаність населення про ВІЛ-інфекцію/СНІД.

Для широкого доступу різних категорій населення до системи добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію у КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» функціонує кабінет «Довіра». 

В складі кабінету працюють лікар-інфекціоніст вищої кваліфікаційної категорії Молокопой Валентина Леонідівна та сестра медична Шарова Юлія Валеріївна.

Тут можна пройти тестування на ВІЛ, адже на сьогодні це єдиний метод, що дозволяє дізнатися свій статус і вчасно розпочати лікування. Великою перевагою даного методу є те, що за допомогою швидких тестів ми можемо за 1 день діагностувати, взяти на диспансерний облік, призначити лікування та видати ліки.

Тестування та лікування хворих з діагнозом ВІЛ є безкоштовним та забезпечується державою.

Лікування ВІЛ перешкоджає розмноженню вірусу в організмі, сприяє відновленню імунної системи і захищає організм від хвороб, які небезпечні для людей з ослабленим імунітетом.

Слід пам’ятати: для того, щоб лікування було ефективним, людина має приймати препарати кожен день і саме так, як призначив лікар.

На диспансерному обліку у кабінеті «Довіра» Шепетівської багатопрофільної лікарні в даний час перебуває 103 ВІЛ-інфікованих особи.

Сьогодні ВІЛ – це не вирок. Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, відразу розпочинається антиретровірусна терапія і надається необхідне лікування пацієнту, то люди, які живуть з вірусом імунодефіциту людини, можуть жити звичайним життям – народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо.

ВІЛ-інфекція – це довготривале інфекційне захворювання, яке розвивається в результаті інфікування вірусом імунодефіциту людини і характеризується прогресуючим ураженням імунної системи людини, що проявляється вторинними інфекціями, пухлинами та іншими патологічними проявами.

СНІД – остання стадія ВІЛ-інфекції, яка виявляється різними важкими захворюваннями, опортуністичними інфекціями, пухлинами, що розвиваються на фоні порушень імунної системи.

Вірус передається:
– статевим шляхом (при статевих стосунках з ВІЛ-інфікованою особою)
– парентеральним шляхом (через кров, насамперед, через спільні шприци та голки при внутрішньовенному введенні наркотичних речовин; через забруднений, нестерильний медичний інструмент);
– від ВІЛ-інфікованої матері до дитини (під час вагітності, пологів чи годування грудним молоком).

ВІЛ-інфекція не передається:
– через рукостискання;
– обійми;
– кашель або чхання;
– при використанні загального телефону;
– при відвідинах хворого в лікарні;
– через укуси комах;
– при користуванні загальним туалетом;
– через їжу і посуд при сумісному помешканні;
– при купанні в басейні, лазні або ванні;
– через білизну і одяг.

0
репостів
0
репостів