На Хмельниччині стартував епідемічний сезон та виявлено інфікованих новим підвидом штаму коронавірусу

Автор 19 жовтня 2023, 15:43

Як повідомив генеральний директор ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головний державний санітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич, якщо за 40 тиждень року (з 2 до 9 жовтня) у Хмельницькій області було зафіксовано 6700 хворих на ГРВІ та грип, то за 41 тиждень – на понад 600 більше.

Також зростає кількість недужих на COVID-19, що входить до групи респіраторних захворювань. Якщо за 40 тиждень зареєстровано 636 випадків, то за 41 тиждень – 653. Впродовж попередніх 2 тижнів летальних випадків на Хмельниччині не зафіксовано. А от в Україні за цей період від COVID-19 померли 18 осіб. Усі – старші за 30 років.

Якщо відчули погіршення самопочуття, головний державний санітарний лікар Хмельницької області радить звернутися до сімейного лікаря і провести «швидке» тестування. Тестування методом ПЛР проводить лабораторія Хмельницького ОЦКПХ.

Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України робить вибірку та періодично доставляє біоматеріал хворих на COVID-19 для секвенування у референс-лабораторію МОЗ України. Останні дослідження свідчать, що Хмельниччина – у переліку областей, де циркулює новий підвид штаму Омікрон, що має назву Еріс.

Це один із 14 підвидів, що зафіксовані в Україні. Симптоми Еріс мало чим відрізняються від інших підвидів. Це біль у горлі, нежить, кашель, біль у суглобах. Його відмінність – у будові, через що він швидше впливає на людей з ослабленим імунітетом – старших за 60 років, та тих, хто має супутні хронічні захворювання. Цим категоріям громадян Микола Габрикевич рекомендує якнайшвидше зробити бустерні дози щеплення проти COVID-19, або ж повний курс вакцинації, кому необхідно.

Наразі у Хмельницькій області є 1700 доз вакцини, яка розподілена по лікарських амбулаторіях, де проводять вакцинацію проти COVID-19. Усі щеплення – безкоштовні. Для цього необхідно попередньо звернутися до свого сімейного лікаря чи найближчої амбулаторії.

0
репостів
0
репостів