Шепетівщина в лідерах по кількості зареєстрованих ВІЛ-інфікованих

Автор 25 серпня 2023, 11:36
На фото медпрацівник проводить дослідження на ВІЛ-інфекцію, серпень 2023 року. На фото медпрацівник проводить дослідження на ВІЛ-інфекцію, серпень 2023 року. Фото: Олександр Касяндрук

У містах Славута, Шепетівка, Нетішин, Полонне та Ізяслав зареєстровано найбільше ВІЛ-інфікованих в області після Хмельницького району. Про це розповів Суспільному директор Хмельницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Касяндрук. 

Яка статистика спостерігається щодо виявлення ВІЛ на Хмельниччині?

За останні п'ять років маємо однакову статистику щодо вперше виявлених інфікованих пацієнтів. Переважно — це люди працездатного віку. Наразі на обліку в нас перебуває 2400 хворих, з них — від 150 до 170 внутрішньо переміщених осіб.

Як виявляють ВІЛ-інфекцію в людини?

Важливо вчасно виявити інфекцію та швидко розпочати лікування. Небезпечна ситуація, яка нас тривожить — це вперше виявлені випадки ВІЛ у пацієнтів на четвертій стадії хвороби. Ризик інфікування інших людей дуже високий. Пацієнти звертаються до медичного закладу з уже вираженими супутніми хворобами, які виникають на фоні імунодефіциту. Саме тоді медпрацівники діагностують у них ВІЛ.

Який найпоширеніший шлях інфікування в області?

Гетеросексуальний шлях інфікування — найпоширеніший в нашій області за останні 10 років. Тобто незахищені статеві відносини. Люди знають про безпеку у відносинах, але нехтують нею дедалі частіше.

На яких територіях Хмельниччини зареєстровано найбільше хворих?

Лідером є Хмельницька громада, на другому місці — міста Славута, Шепетівка, Нетішин, Полонне, Ізяслав. Там відмічаємо велику кількість інфікованих.

Найменше зареєстрованих хворих на ВІЛ у Новоушицькій та Чемеровецькій громадах.

Наскільки доступне тестування на ВІЛ-інфекцію і як воно відбувається?

Тестування є безкоштовним для пацієнта. Лікувальні заклади області щороку отримують 20 тисяч швидких тестів. Пацієнт здає кров у медичному закладі і за 20 хвилин отримує результат. За бажанням пацієнта діагностику на ВІЛ-інфекцію можна зробити анонімно. Якщо людина хоче отримати офіційну довідку про проходження тесту, відповідно, потрібно пред'явити документ, який засвідчує особу.

Які зміни спостерігаються у підходах лікування пацієнтів за останні роки?

Позитивно те, що є препарати, які можна приймати один раз на добу. Ці ліки є більш ефективними, адже їх дія проявляється вже за декілька тижнів. Але ці препарати мають певний недолік: вони частіше спонукають до розвитку синдрому відновлення імунної системи. Тобто всі інфекції в організмі не подолані і відновлення імунітету призводить до інших важких захворювань.

Чи безкоштовні ліки для ВІЛ-інфікованих, які перебувають на обліку?

Ліки є безкоштовним для пацієнтів. Великим досягненням за останні роки стало те, що лікарські препарати ми можемо надсилати поштою. Щомісяця ми відправляємо близько 400 посилок з ліками пацієнтам області. Наразі медичними препаратами ми забезпечені повністю.

Суспільне

Останнє редагування 25 серпня 2023, 11:54
0
репостів
0
репостів