Мінветеранів інспектувало Шепетівський центр первинної медико-санітарної допомоги

Автор 23 вересня 2022, 14:30

Команда фахівців Директорату реабілітації та медичного забезпечення Міністерства у справах ветеранів України здійснила ознайомчий візит до комунального некомерційне підприємства “Шепетівський центр первинної медико-санітарної допомоги”. Фахівці Мінветеранів відвідали його, щоб вивчити можливість контрактування закладів, які надають медичну допомогу на первинній ланці, за програмою із психологічної реабілітації Мінветеранів.

Нагадаємо, що за ініціативи Мінветеранів цьогоріч було максимально спрощено механізм надання психологічної допомоги цим категоріям осіб. У липні розпочалося формування Реєстру постачальників послуг із психологічної реабілітації для ветеранів і членів їхніх сімей. Наразі до нього включено 25 закладів, законтрактованих з Мінветаранів. У структурі кожного закладу функціонує підрозділ з психологічної реабілітації, а допомогу у них надають мультидисциплінарні команди. Послуги з психологічної реабілітації за новим механізмом отримали вже понад 1500 Захисників та Захисниць, членів їхніх сімей, родин загиблих Воїнів.

Шепетівський центр обслуговує майже 70 тисяч населення включно із мешканцями району. В ньому працюють 46 лікарів, є відповідна матеріальна-технічна база, сучасне обладнання. Медичні послуги надаються у 17 амбулаторіях загальної практики сімейної медицини, з яких 10 знаходиться у сільській місцевості, а також у 33 фельдшерсько-акушерських пунктах.

Гостей зустрів директор Центру Андрій Нечипорук та ознайомив з матеріально-технічною базою закладу, коллективом молодих та мотивованих фахівців. Він зазначив, що наразі адміністрація працює над удосконаленням надання послуг, які дозволять піклуватися про психічне здоров’я учасників бойових дій та їхніх родин на засадах біопсихосоціальної моделі.

Цей підхід визначає людину як цілісний організм, у якому біологічні, психологічні та соціальні чинники перебувають у постійному взаємозв’язку.

Пан Андрій розповів, що у закладі вже створено центр медико-психологічної реабілітації, формується мультидисциплінарна команда, розробляється необхідна нормативна документація, поліпшуються умови перебування пацієнтів.

“Наш центр має всі можливості для створення розгалуженої системи психологічної реабілітації нашим Захисникам та Захисницям у регіоні, оскільки уже зараз ми проводимо тематичні дні серед сімейних лікарів стосовно найпоширеніших психічних та поведінкових розладів, регулярно проводиться підвищення кваліфікації медичних працівників щодо партнерської роботи з ветеранами, – розповідає Андрій Нечипорук. – Коли наші фахівці з психічного здоров’я будуть включені до реєстру, це дасть змогу надавати психологічну допомогу, зокрема у сільській місцевості, де зараз абсолютно немає доступу до послуг психодіагностичного обстеження чи консультування”.

Заступник медичного директора з організації надання допомоги дорослому населенню Тетяна Фоміна під час спілкування зазначила, що з початком повномасштабного російського збройного вторгнення в Україну особливо став актуальним саме комплексний підхід до надання психологічної допомоги.

“Значна частка серед наших пацієнтів – це не лише ветерани, але і особи з інвалідністю внаслідок війни, яким довелося стати внутрішньо переміщеними особами, це люди літнього віку, чиї сини та доньки постраждали внаслідок російської агресії. Це дружини постраждалих військовослужбовців, які не можуть продовжити службу через стан здоров’я, проте й досі воюють у снах та намагаються втекти від реальності зловживанням снодійних, психоактивних речовин та алкоголю”, – розповідає Тетяна Фоміна.

За словами психологині закладу Маргарити Царьової, наразі нею разом із новоствореною командою на основі кейс-менеджменту розробляється графік моніторингових візитів до амбулаторій, цикл лекційних зустрічей з УБД та членами їх сімей. Також йде активна співпраця з сімейними лікарями, завдяки якій пацієнт налаштовується на розуміння важливості та необхідності психологічної реабілітації.

У свою чергу фахівець Мінветеранів, державний експерт експертної групи психологічної допомоги Анна Соколенко наголосила на зацікавленості Мінветеранів у контрактуванні з такими закладами охорони здоров’я, як Шепетівський центр первинної медико-санітарної допомоги. Адже завдяки ним стане можливим забезпечувати психологічною допомогою Захисників України та їхніх сімей у найвіддаленіших населених пунктах України за рахунок широкої мережі амбулаторій та виїзних прийомів.

“Це забезпечить близькість та доступність психологічної допомоги, забезпечить перенаправлення отримувачів послуг до центрів ментального здоров’я вищого рівня у разі необхідності. Такі заходи у перспективі дадуть змогу попередити небажані соціальні ефекти: протидіяти домашньому насильству, запобігти суїциду, розвитку залежностей, зменшити кількість розлучень тощо. Тому запрошуємо медзаклади до контрактування та співпраці з Мінветеранів”, – підкреслила Анна Соколенко.

Останнє редагування 23 вересня 2022, 14:53
0
репостів
0
репостів