Розділ Культура

Мешканці Судилківської ОТГ взяли участь у флешмобі до Всесвітнього Дня Української Хустки

Автор 07 грудня 2020, 15:21

Жінки і дівчата Судилківської ОТГ взяли участь у флешмобі до Всесвітнього Дня Української Хустки, який відзначається 7 грудня. Про це повідомили на сторінці Судилківської сільської ради.

День української хустки почали відзначати лише рік тому з ініціативи групи громадських діячів, акторів та успішних жінок України. Започатковане свято з метою, аби об’єднати жінок різного фаху, віку та національності для збереження українських традицій. Адже з давніх-давен в українських сім’ях оберегом, символом любові й злагоди слугувала саме хустка.

Дівчата та жінки раніше носили хустку впродовж усього року. При цьому вона була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Хустка була ознакою соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Вона також свідчила і про рівень достатку родини, адже заможні жінки покривали голову хустками із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

Цього дня з нагоди свята українки в різних країнах світу беруть участь у флешмобі "Зроби фото з хусткою". Суть його полягає в тому, щоб одягнути хустку, сфотографуватися в ній, після чого викласти світлину в соціальних мережах із хештегами #Берегине_моя_українська_хустко #УкраїнськаХустка.

Минулого року Всесвітній день української хустки відзначили громади декількох країн, зокрема Іспанії, Канади та США. 

З давнини змінювався тільки колір хустки, а, власне, хустка завжди залишалася хусткою. Хустка – невід’ємний елемент одягу жіноцтва, вона підкреслює його буденність чи святковість, інформує про родинний, матеріальний статус жінки, нагадує її обов’язки.

Колись хустки в Україні вишивалися шовком, то найбільше вживали червоні, сині, зелені, жовті та рожеві нитки. Найпоширенішими були хустки з червоним та зеленим полем, на якому розкинені різні квіти. Ними покривали голову нареченій, залишаючи відкритим чоло. Орнамент на хустках був переважно геометричний, а у 18-ому столітті увійшов у моду рослинний орнамент – квіти рожі, васильків, гвоздик. Дуже рідко на старих українських хустках можна зустріти зображення птахів: півників, голубів.

До нині зберігся звичай «покривання» молодої  хусткою. Це означало, що вона ніколи вже на вечорниці, до дівчат, не піде, бо вона стає заміжньою жінкою, господинею в домі.

В українців за часів козаччини існував звичай: кожна дівчина дарувала вишиту хустку своєму нареченому. Хустина символізувала вірне кохання.

Українська хустка присутня майже в усіх родинних обрядах.

0
репостів
0
репостів