Розділ Культура

У Шепетівці відкрилась благодійна виставка на підтримку українських військовополонених моряків

Автор 26 червня 2019, 18:53

26 червня в обласному літературно-меморіальному музеї  М.О.Островського відкрилася благодійна виставка картин «Повернення додому» на підтримку українських військовополонених моряків. Виставка подорожує рідними містами полонених моряків. Серед захоплених моряків є наш земляк – Сергій Цибізов.

Міський голова Михайло Полодюк висловив родині моряка слова підтримки та зауважив, що війна – це наша спільна біда. Михайло Іванович  зазначив, що наше завдання підтримувати Сергія та його родину та бути єдиними.  Також закликав усіх долучитися до акції для підтримки морального духу полонених та написати листа морякам.

Відкриття виставки відбулося за участі батьків, сестрички, братика та бабусі Сергія, заступника міського голови Наталії Стасюк, посадовців виконавчого комітету Шепетівської міської ради, співробітників музею, шепетівчан та представників місцевих засобів масової інформації.

Ця виставка привертає увагу суспільства до протиправних дій російського уряду щодо незаконного утримання українських військових у російських в’язницях, а також надає моральну підтримку нашим хлопцям, які зараз знаходяться у полоні.

Більше двох місяців на підтримку і в подарунок морякам учасники благодійної виставки – художники з різних куточків України писали картини,  відтворюючи оригінал у власному стилі. Усі представлені картини  — іменні і їх передадуть морякам після звільнення та повернення додому.

Присутні переглянули реконструкцію, яка детально розповідає про перебіг подій 25 листопада 2018 року у районі Керченської протоки.

Батьки та бабуся розповіли присутнім, як родина взнала, що Сергій потрапив у полон, коли рідні спілкувалися з ним, та як проходять судові засідання. Листуватися з полоненими моряками теж не просто, адже, щоб лист пропустили до адресата його треба писати за спеціальною інструкцією.

До 4 липня усі охочі зможуть відвідати виставку та долучитися до написання листів морякам, адже вхід вільний. Відвідувачі виставки можуть придбати листівки з зображеннями цих карти, кілька картин намальованих для продажу, взяти інструкцію та за нею написати лист Сергію. Листи полоненим морякам  передають адвокати та консул.

До слова. 25 листопада 2018 року російські військові у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три кораблі Військово-Морських сил України — катера «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яна Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них  були поранені.

Підконтрольні Росії суди в окупованому Криму заарештували всіх полонених українських моряків, висунувши їм обвинувачення за у незаконному перетині кордону. Наразі всі вони знаходяться у московському СІЗО «Лефортово».

За матеріалами Шепетівської міської ради

0
репостів
0
репостів