Розділ Культура

У Шепетівці втретє відбулись краєзнавчі читання

Автор 10 листопада 2018, 02:07

9 листопада в музеї Миколи Островського, що у Шепетівці, відбулися ІІІ Краєзнавчі читання «Усна історія як метод дослідження історичного краєзнавства», які стали вже доброю традицією для краєзнавців та науковців нашого регіону.

Метод усної історії сьогодні набуває особливої актуальності, коли кількість живих свідків та учасників історичних подій минулого щодня зменшується. Усна історія зберігає свідчення, які з часом можуть бути втрачені назавжди. 


Реклама: Хочеш купити квартиру з фундаменту, але боїшся прогоріти? На сайті "Пікато" ти зможеш знайти список надійних забудовників з повною інформацією про них. Окрім цього по кожному забудовнику ведеться база будівництв, де ви можете ознайомитись із роботою забудовника "в ділі".


Розпочався захід в краєзнавчому відділі музею з вшанування пам’яті Лукашенка Олександра Леонідовича, знаного на Шепетівщині краєзнавця та дослідника.

В роботі читань взяли участь науковці з Шепетівки, Нетішина, Славути, Полонщини, Черкащини, які представили власні дослідження, де використовуються матеріали усних спогадів, розповідей, інтерв’ю.

Найбільше уваги було приділено темам: голодомор 1932-33 рр., людські долі в історичних процесах ХХ століття, подіям Революції Гідності.

Почуття поваги до минулого, історичної причетності та відповідальності за нього притаманне кожній людині. Споглядаючи та вивчаючи минуле, ми дивимося у майбутнє.

Дослідження історії регіону, безумовно, сприятиме процесу збору та обробки усних джерел, а головне, надасть можливість зберегти частину народної пам’яті у процесі накопичення матеріалів для подальших досліджень загалом.

Нагадаємо, перші краєзнавчі читання відбулись у Шепетівці 11 листопада 2016 року, а другі відбулись 9 листопада минулого року. За посиланнями ми можете прочитати про їх перебіг та підсумки. Ідея проведення заходу належить В'ячеславу Сміховському, яку підтримали Спілка краєзнавців Хмельниччини та Шепетівський міський осередок Національної спілки краєзнавців України.

Обласний літературно-меморіальний музей Миколи Островського

Останнє редагування 10 листопада 2018, 03:49
0
репостів
0
репостів