Розділ Культура

Наші землячки стали лауреатами «Коронації слова-2017»

Олена Миклащук-Іськова Олена Миклащук-Іськова

15 червні в приміщенні Київської міської держадміністрації відбулась церемонія нагородження переможців Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова — 2017», який уже 17 років запалює імена нових зірок, що яскраво сяють на вітчизняному літературному небосхилі.

Коронація слова — міжнародний літературний конкурс романів, п’єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей. Цей конкурс є проектом подружньої пари — Тетяни та Юрія Логушів. Подаватись на «Коронацію слова» можуть усі: як досвідчені письменники так і новачки. Єдине офіційне обмеження в конкурсі — твори повинні бути написані українською мовою. В кожній номінації визначаються три найкращих твори, також є заохочувальні премії.

Відкривали конкурс його «батьки» — Тетяна та Юрій Логуши, які у своєму виступі подякували усім, хто приїхав на конкурс та розповіли, що послужило причиною того, що вони заснували цей проект: у перші роки формування незалежної України, в 90-ті роки 20-го століття, практично не видавались романи українською мовою. Оскільки за часів СРСР, під час розстріленого відродження, сотні і сотні талановитих українських письменників, тисячі діячів культури були знищені, закатовані та вбиті. Саме з метою відродження української літератури, з метою досягнення хоча б такої ж кількості українських письменників — було і створено літературний конкурс.

Пан Юрій зазначив, що за ці 17 років свого розвитку «Коронація слова» зростала, постійно розвивалась і на сьогодні вже перетворилась у дещо цілоковито якісне. Як молоді так і вже досвідчені творці присилали все більше і більше творів українською мовою, почали з’являтись справжні шедеври нової української літератури. Організаторам конкурсу пощастило досягти у своїй роботі не лише заміни знищених за роки СРСР творчих геніїв України, а й створити зовсім нове явище численних масштабів українських літераторів незалежної України 21 століття.

Привітали усіх присутніх на церемонії відкриття конкурсу у залі Київської міської держадміністрації заступник Міністра освіти та науки України Павло Хобзей та Міністр культури України Євген Нищук. Пан міністр відзначив, що цьогоріч більшість творів учасників конкурсу приурочені саме темі війни. І по іншому не може бути, оскільки саме письменник, поет, драматург — це одні з найбільш чутливих людей, які одразу приймають та глибоко відчувають ситуацію, що є навколо.

Цьогоріч серед переможців конкурсу були і представники Хмельниччини:

  • Першу премію у номнації «Пісенна лірика» здобула заступник директора з навчально-виховної роботи Вербовецької ЗОШ І-ІІ ступенів, що у Шепетівському районі, Олена Миклащук-Іськова (переможний твір —«Нерви»);
  • Спецвідзнаку у номінації «Романи» отримала нині кам’янчанка, в минулому шепетівчанка, історик, активний громадський діяч,  журналіст, автор історичного детективу «Червона Офелія» Лора Підгірна (переможний твір — «Омбре. Над темрявою і світлом»)
Останнє редагування 21 червня 2017, 03:57

Відео

0
репостів
0
репостів