Розділ Культура

Юні шепетівчанки взяли участь у конкурсі «Подільська писанка»

Автор ЦЕНТУМ 03 квітня 2017, 20:38
31 березня 2017 року вихованки гуртка «Писанкарство» Коник Валерія Ростиславівна та Подгурна Валерія Дмитрівна прийняли участь в обласному дитячому святі-конкурсі «Подільська писанка». 

Даний захід прийняв учасників з районів, міст, громад нашої області в приміщенні Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді. Організатори свята-конкурсу «Подільська писанка» влаштували для нашого молодого покоління цікавий, відповідальний, пізнавальний та захоплюючий, наповнений враженнями день. 

Разом з керівниками діти формували, виставляли домашні великодні композиції та самостійно розписували писанки, які потім захищали розповідями про обраний ними орнамент, колорит написаної писанки і ділились значенням писанкарства у їхньому житті. 
- Я, Коник Валерія, розповім вам про свято-конкурс писанкарства «Подільська писанка». На мою думку воно стимулює нас, майбутнє і молоде покоління нашої держави до вивчення та продовження звичаїв , свят і обрядів українського народу. 

Даний захід дає змогу при написанні писанки залишати по собі слід на рідній Україні, не покидаючи її, а витримуючи всі негаразди, сприймаючи всі втіхи і задоволення, живучи постійно з нею в серці та відображуючи на собі всі колорити пережитого.
 
Висвітлені фото відображають настрій, атмосферу даного свята-конкурсу та усі переживання, захоплення, відчуття відповідальності вихованок гуртка «Писанкарство» під керівництвом Семенишиної Ганни Валентинівни. 

Метою таких заходів є стимулювання, заклик до збереження автентичності у даному виді народного декоративно-прикладного мистецтва, а саме, писанкарства.

Знамениті у всьому світі українські писанки беруть свій початок від прадавніх вірувань нашого народу. Найперше яйце за легендою мало всередині не жовток з білком, а зародок цілого світу. 

Розмальовані яйця — писанки присвячувалися сонцеві й весні, а розписували їх напередодні свята Пасхи. З тієї хвилини, коли на яйце наносився орнамент, воно переставало бути простим яйцем, а ставало святою писанкою. Бо ж були ці орнаменти не простими малюнками, а таємничими знаками, пов’язаними з магічними обрядами. 

Важливо, що сьогодні ми відроджуємо традиційне писанкарство. На заняттях гуртка школярі у позашкільний, вільний час навчаються писати писанки і дізнаються про значення того чи іншого символу, кольору. Заняття супроводжуються легендами пов’язаними з писанкарством та традиціями українського народу.
0
репостів
0
репостів